Czas czytania 4 min
Kulinarne piątki
Dziś postanowiłam przedstawić Wam kilka pomysłów na pyszne zupy z dodatkiem soczewicy.
Soczewica, jak każda roślina strączkowa jest bardzo smaczna, zdrowa i pożywna.
Ten wpis chciałabym zadedykować mojej siostrze, która ostatnio, gdy zaproponowałam że ugotuję zupę z dodatkiem soczewicy, gwałtownie zaprotestowała, mówiąc że soczewica jest „blee”, niedobra i w ogóle ona tego jeść nie będzie i mam tego nie robić. Opakowanie soczewicy jednak u niej zostało i mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu, przełamie się i w swojej kuchni zacznie używać nie tylko soczewicy, ale także innych warzyw strączkowych. Soczewicę można dodawać do zup, ale nie tylko ponieważ jej zastosowanie jest bardzo wszechstronne – może z powodzeniem zastępować mięso, wspaniale sprawdza się jako dodatek do dań jednogarnkowych, dań typu curry, można z niej przygotować kotlety, pasztety, pasty do chleba, a także dodawać do sałatek (!), na jej bazie można przygotować także ciekawe farsze do pierogów, naleśników i innych potraw. Jak widzicie zastosowań soczewicy jest nieskończenie wiele. Polecam ją szczególnie osobom znudzonym mięsem (siostra) i poszukującym nowych smaków i ciekawych produktów, które urozmaicą codzienne menu.
Kilka słów o soczewicy
Soczewica jest jedną z najstarszych uprawianych roślin – znaleziono ją wykopaliskach pochodzących sprzed ponad 11.000 lat, była podstawą wyżywienia w starożytnym świecie, kilkakrotnie wymieniana jest w Biblii.
Soczewica nie wymaga moczenia, a gotuje się stosunkowo szybko (15-60 minut w zależności od rodzaju). Zwracam na to uwagę, ponieważ wiem, że są to dwa elementy, które wiele osób odstraszają od przygotowywania potraw z roślin strączkowych. Do zup, które chcę Wam dziś przedstawić, wykorzystuję czerwoną soczewicę, która gotuje się najkrócej 15-20 minut, dlatego też robi się je bardzo szybko – pół godziny i pyszna, aromatyczna, gęsta i sycąca zupa jest gotowa!
Wartości odżywcze – soczewica zawiera dużo, łatwo przyswajalnego białka, ma niewielką kaloryczność i niski indeks glikemiczny, dlatego tez mogą ją jeść osoby dbające o linie, jednocześnie wspomaga odchudzanie i poprawia przemianę materii. Soczewica jest wskazana także dla cukrzyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Zawiera również sporo żelaza, dlatego polecana jest osobom skłonnym do anemii. Zawiera sporo potasu, fosforu, magnezu, cynku i witamin z grupy B.
Turecka zupa z czerwonej soczewicy
Co będzie potrzebne:
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta płatków chilli (do smaku)
- szklanka czerwonej soczewicy (150g)
- 1 łyżeczka soli
- 750-1000ml wody
- 1,5 łyżki suszonej mięty
- pieprz
- szczypta sumaku (do smaku)
- kilka listków świeżej mięty do przybrania
Jak to zrobić:
- W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia.
- Przesmażyć na nim cebulę i marchewkę.
- Dodać paprykę, kumin, płatki chili i koncentrat pomidorowy – wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
- Dodać soczewice i sól, dokładnie wymieszać i dolać wodę. Przykryć i zagotować.
- Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż soczewica będzie miękka, około 20 minut.
- Zupę można zmiksować lub zostawić taką jaka jest, z kawałkami ugotowanej soczewicy.
- Dodać pokruszone listki mięty i sumak (zostawić nieco do przybrania).
- Przybrać świeżymi listkami mięty i od razu podawać.
- Jeżeli wolicie krem, to zupę należy najpierw zmiksować, a następnie dodać miętę i sumak.
Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą
Co będzie potrzebne:
- 1 duża cebula pokrojona w drobna kostkę
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 kg marchewki
- litr bulionu warzywnego
- 80g czerwonej soczewicy
- 70ml mleka kokosowego
- 30ml śmietany
- sól i pieprz
- kolendra do przybrania (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Jak to zrobić:
- W garnku rozgrzać oliwę.
- Przesmażyć na niej cebulę i czosnek.
- Dodać przyprawę curry i gałkę muszkatołową.
- Smażyć 7-10 minut, aż cebula zmięknie.
- Dodać pokrojoną marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami.
- Wlać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka.
- Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować.
- Postawić z powrotem na gazie, dodać soczewicę i gotować aż będzie miękka, około 20 minut.
- Dodać mleko kokosowe, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać gorącą przybraną kolendrą i odrobiną mleka kokosowego.
Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy
Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy
DrukujSkładniki
Czas czytania 4 min- oliwa i/lub masło do smażenia
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- kawałek świeżego imbiru startego na tarce
- 1 mała papryczka chili drobno posiekana
- 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- szczypta płatków chili (do smaku)
- 1 kubek czerwonej soczewicy
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- 500ml bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z limonki (do smaku)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Czas czytania 4 minW garnku rozgrzać oliwę.
Przesmażyć na niej cebulę i czosnek.
Dodać imbir i papryczkę chili, wymieszać i chwile smażyć.
Dodać przyprawy – słodką i ostrą paprykę, kmin i kolendrę, wymieszać i chwilę smażyć, aż cebula pokryje się przyprawami i zaczną one pachnieć.
Wsypać soczewice, zalać mlekiem kokosowym i bulionem (woda), przykryć i zagotować.
Zmniejszyć gaz i powoli gotować do czasu aż soczewica będzie miękka 15-20 minut.
Doprawić sola i pieprzem oraz sokiem z limonki. Jeżeli lubicie ostrzejsze dania również płatkami chili.
Podawać przybraną kolendrą i odrobiną mleka kokosowego lub jogurtu.
Smacznego!
Mam nadzieję, że moje pomysły na zupy z dodatkiem soczewicy Wam się spodobały i że wkrótce je wypróbujecie. Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się wrażeniami i dajcie znać czy Wam smakowały!
A jakie są Wasze doświadczenia z soczewicą? Jedliście ją już kiedyś, czy to dopiero przed Wami? Smakuje Wam? Jak najczęściej ją przygotowujecie? Koniecznie dajcie znać! (Przepisy mile widziane;))
Pozdrawiam!