Martynosia
  • Edynburg
  • Szkocja
  • Podróże
    • Anglia
    • Belgia
    • Cypr
    • Dania
    • Francja
    • Grecja
    • Hiszpania
      • Wyspy Kanaryjskie
    • Islandia
    • Malta
    • Polska
    • Portugalia
      • Madera
    • Wyspy Zielonego Przylądka
  • Rower
  • Kulinaria
  • Dom
  • DIY
  • Inne
  • O mnie
  • Kontakt

Martynosia

  • Edynburg
  • Szkocja
  • Podróże
    • Anglia
    • Belgia
    • Cypr
    • Dania
    • Francja
    • Grecja
    • Hiszpania
      • Wyspy Kanaryjskie
    • Islandia
    • Malta
    • Polska
    • Portugalia
      • Madera
    • Wyspy Zielonego Przylądka
  • Rower
  • Kulinaria
  • Dom
  • DIY
  • Inne
Kulinaria

3 pomysły na zupy z soczewicą

27/11/2015
Kulinarne piątki
 
Dziś postanowiłam przedstawić Wam kilka pomysłów na pyszne zupy z dodatkiem soczewicy.
Soczewica, jak każda roślina strączkowa jest bardzo smaczna, zdrowa i pożywna. 
 
Ten wpis chciałabym zadedykować mojej siostrze, która ostatnio, gdy zaproponowałam że ugotuję zupę z dodatkiem soczewicy, gwałtownie zaprotestowała, mówiąc że soczewica jest „blee”, niedobra i w ogóle ona tego jeść nie będzie i mam tego nie robić. Opakowanie soczewicy jednak u niej zostało i mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu, przełamie się i w swojej kuchni zacznie używać nie tylko soczewicy, ale także innych warzyw strączkowych. Soczewicę można dodawać do zup, ale nie tylko ponieważ jej zastosowanie jest bardzo wszechstronne – może z powodzeniem zastępować mięso, wspaniale sprawdza się jako dodatek do dań jednogarnkowych, dań typu curry, można z niej przygotować kotlety, pasztety, pasty do chleba, a także dodawać do sałatek (!), na jej bazie można przygotować także ciekawe farsze do pierogów, naleśników i innych potraw. Jak widzicie zastosowań soczewicy jest nieskończenie wiele. Polecam ją szczególnie osobom znudzonym mięsem (siostra) i poszukującym nowych smaków i ciekawych produktów, które urozmaicą codzienne menu. 
 

pomysły na zupy z soczewicą

Kilka słów o soczewicy

 
Soczewica jest jedną z najstarszych uprawianych roślin – znaleziono ją wykopaliskach pochodzących sprzed ponad 11.000 lat, była podstawą wyżywienia w starożytnym świecie, kilkakrotnie wymieniana jest w Biblii. 
 
Soczewica nie wymaga moczenia, a gotuje się stosunkowo szybko (15-60 minut w zależności od rodzaju). Zwracam na to uwagę, ponieważ wiem, że są to dwa elementy, które wiele osób odstraszają od przygotowywania potraw z roślin strączkowych. Do zup, które chcę Wam dziś przedstawić, wykorzystuję czerwoną soczewicę, która gotuje się najkrócej 15-20 minut, dlatego też robi się je bardzo szybko – pół godziny i pyszna, aromatyczna, gęsta i sycąca zupa jest gotowa!
 
Wartości odżywcze – soczewica zawiera dużo, łatwo przyswajalnego białka, ma niewielką kaloryczność i niski indeks glikemiczny, dlatego tez mogą ją jeść osoby dbające o linie, jednocześnie wspomaga odchudzanie i poprawia przemianę materii. Soczewica jest wskazana także dla cukrzyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Zawiera również sporo żelaza, dlatego polecana jest osobom skłonnym do anemii. Zawiera sporo potasu, fosforu, magnezu, cynku i witamin z grupy B.
 

Turecka zupa z czerwonej soczewicy

 
zupa_z_soczewicy

 

Co będzie potrzebne:

  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta płatków chilli (do smaku)
  • szklanka czerwonej soczewicy (150g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 750-1000ml wody
  • 1,5 łyżki suszonej mięty
  • pieprz
  • szczypta sumaku (do smaku)
  • kilka listków świeżej mięty do przybrania
 

Jak to zrobić:

  1. W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia. 
  2. Przesmażyć na nim cebulę i marchewkę. 
  3. Dodać paprykę, kumin, płatki chili i koncentrat pomidorowy – wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. 
  4. Dodać soczewice i sól, dokładnie wymieszać i dolać wodę. Przykryć i zagotować.
  5. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż soczewica będzie miękka, około 20 minut. 
  6. Zupę można zmiksować lub zostawić taką jaka jest, z kawałkami ugotowanej soczewicy. 
  7. Dodać pokruszone listki mięty i sumak (zostawić nieco do przybrania).
  8. Przybrać świeżymi listkami mięty i od razu podawać. 
  9. Jeżeli wolicie krem, to zupę należy najpierw zmiksować, a następnie dodać miętę i sumak. 

 

Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą

 
pomysly_na_zupe_z_soczewicy

Co będzie potrzebne:

  • 1 duża cebula pokrojona w drobna kostkę
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 kg marchewki
  • litr bulionu warzywnego
  • 80g czerwonej soczewicy
  • 70ml mleka kokosowego
  • 30ml śmietany
  • sól i pieprz
  • kolendra do przybrania (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia
 

Jak to zrobić:

  1. W garnku rozgrzać oliwę.
  2. Przesmażyć na niej cebulę i czosnek. 
  3. Dodać przyprawę curry i gałkę muszkatołową.
  4. Smażyć 7-10 minut, aż cebula zmięknie. 
  5. Dodać pokrojoną marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami.
  6. Wlać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka. 
  7. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować. 
  8. Postawić z powrotem na gazie, dodać soczewicę i gotować aż będzie miękka, około 20 minut. 
  9. Dodać mleko kokosowe, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  10. Podawać gorącą przybraną kolendrą i odrobiną mleka kokosowego.  

Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy

 
3_pomysly_na_zupy_z_soczewica
 

Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy

Drukuj
Dla: 2 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • oliwa i/lub masło do smażenia
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • kawałek świeżego imbiru startego na tarce
  • 1 mała papryczka chili drobno posiekana
  • 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta płatków chili (do smaku)
  • 1 kubek czerwonej soczewicy
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 500ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z limonki (do smaku)
  • sól, pieprz
3 pomysły na zupy z soczewicą was last modified: 24 sierpnia, 2017 by Martynosia

Przygotowanie

W garnku rozgrzać oliwę.

Przesmażyć na niej cebulę i czosnek.

Dodać imbir i papryczkę chili, wymieszać i chwile smażyć.

Dodać przyprawy – słodką i ostrą paprykę, kmin i kolendrę, wymieszać i chwilę smażyć, aż cebula pokryje się przyprawami i zaczną one pachnieć.

Wsypać soczewice, zalać mlekiem kokosowym i bulionem (woda), przykryć i zagotować.

Zmniejszyć gaz i powoli gotować do czasu aż soczewica będzie miękka 15-20 minut.

Doprawić sola i pieprzem oraz sokiem z limonki. Jeżeli lubicie ostrzejsze dania również płatkami chili.

Podawać przybraną kolendrą i odrobiną mleka kokosowego lub jogurtu.

3 pomysły na zupy z soczewicą was last modified: 24 sierpnia, 2017 by Martynosia
Smacznego!
 
Mam nadzieję, że moje pomysły na zupy z dodatkiem soczewicy Wam się spodobały i że wkrótce je wypróbujecie. Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się wrażeniami i dajcie znać czy Wam smakowały!
 
A jakie są Wasze doświadczenia z soczewicą? Jedliście ją już kiedyś, czy to dopiero przed Wami? Smakuje Wam? Jak najczęściej ją przygotowujecie? Koniecznie dajcie znać! (Przepisy mile widziane;))
 
Pozdrawiam!
3 pomysły na zupy z soczewicą was last modified: 24 sierpnia, 2017 by Martynosia
0 Komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Martynosia

Poprzedni wpis
Jak wzmocnić odporność
Następny wpis
5 najfajniejszych świątecznych komedii

Może Cię zainteresować

Haggis – narodowe szkockie danie

Jak polubić gotowanie

3 pomysły na szparagi

Pitt Street Food Yard

Zjedzmy coś ostrrrego!

Zupa marchewkowa na 3 sposoby

Jak przetrwać jesień #4

Dynia na 3 sposoby

Drinki na halloween

Chłodnik – idealna zupa na upały – 3...

Zostaw komentarz Cancel Reply

Follow Me

Facebook

O mnie

O mnie

Rodowita Łodzianka od 15 lat mieszkająca w Edynburgu w Szkocji. Pracuje, gotuje, podróżuje, jeździ rowerem i robi zdjęcia. A wszystko to pragnie pokazać na blogu.

Bądźmy w kontakcie

Facebook Instagram Pinterest Email

Popularne Wpisy

  • Water of Leith Walkway

  • Jak wyhodować awokado

  • Anioł Północy

  • Princes Street Gardens w Edynburgu

INSTAGRAM

  • There are some extraordinary views on the castle from Princes Street Gardens. Z Parku Princes Street rozposcieraja sie wspaniale widoki
  • Dzis po pracy, korzystajac z pieknej pogody, wybralam sie na mosty nad zatoka Forth. Fantastyczny spacer po #forthroadbridge w pieknym
  • Princess Street Gardens are dotted with many statues and monuments, but I think that the most interesting is very picturesque
  • Zobaczcie jaka piekna zima zawitala do Szkocji :) Jest snieznie i mrozno, wspaniala pogoda na spacery. #winter #winterwonderland #winterwalks #snow
Styczeń 2021
P W Ś C P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Gru    

Archiwa

Follow my blog with Bloglovin
zBLOGowani.pl

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda