Martynosia
  • Edynburg
  • Szkocja
  • Podróże
    • Anglia
    • Belgia
    • Cypr
    • Dania
    • Francja
    • Grecja
    • Hiszpania
      • Wyspy Kanaryjskie
    • Islandia
    • Malta
    • Polska
    • Portugalia
      • Madera
    • Wyspy Zielonego Przylądka
  • Rower
  • Kulinaria
  • Dom
  • DIY
  • Inne
  • O mnie
  • Kontakt

Martynosia

  • Edynburg
  • Szkocja
  • Podróże
    • Anglia
    • Belgia
    • Cypr
    • Dania
    • Francja
    • Grecja
    • Hiszpania
      • Wyspy Kanaryjskie
    • Islandia
    • Malta
    • Polska
    • Portugalia
      • Madera
    • Wyspy Zielonego Przylądka
  • Rower
  • Kulinaria
  • Dom
  • DIY
  • Inne
KulinariaSzkocja

Haggis neeps and tatties, czyli tradycyjna szkocka potrawa

25/01/2021
haggis neeps and tatties

Haggis neeps and tatties to najbardziej tradycyjna szkocka potrawa. To szkockie danie można zjeść właściwie w każdym pubie, restauracji czy knajpce z jedzeniem na wynos. Tłumacząc na polski to po prostu haggis z ziemniakami i brukwią. Danie może wydawać się banalne, ale jest niezwykle smaczne i po prostu musicie go spróbować, gdy będziecie w Szkocji!

Haggis neeps and tatties, co to takiego?

Haggis, neeps i tatties to danie składające się z 3 składników. Głównym elementem jest oczywiście haggis, o którym szczegółowo napisałam w osobnym wpisie. Podaje się go z dodatkiem neeps, czyli puree z brukwi (swede) oraz tatties, czyli puree z ziemniaków.

Hagggis neeps & tatties wchodzi w skład tradycyjnej szkockiej kolacji podczas wieczoru Burnsa. Zazwyczaj podaje się go z sosem whisky oraz szklaneczką szkockiej whisky.

haggis neeps tatties

Jak zrobić haggis neeps and tatties?

Do przygotowania haggis, neeps and tatties – tradycyjnej szkockiej potrawy najlepiej użyć gotowego półproduktu – haggisa. W Szkocji można go kupić w każdym sklepie w różnych postaciach w tym także w puszce. Takiego gotowego haggisa wystarczy tylko podgrzać np. w mikrofalówce. Haggis, co dziwne występuje także w wersji wegetariańskiej.

Jak zrobić neeps, czyli puree z brukwi

Brukiew w Szkocji to bardzo powszechne warzywo, w Polsce wydaje się nieco zapomniane.

Brukiew obrać, pokroić na małe kawałki, zalać wodą i zagotować. Gotować do miękkości (około 40-50 minut). Odcedzić i zostawić na jakich czas na durszlaku, aby warzywo odparowało, dzięki temu puree nie będzie wodniste. Brukiew przełożyć z powrotem do garnka, dodać 2 łyżki masła i ugnieść na puree.

Jak zrobić tatties, czyli puree z ziemniaków

Ziemniaki (800g) obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić i również zostawić na durszlaku, aby dobrze odparowały. Ziemniaki przełożyć z powrotem do garnka, dodać sól i pieprz, 2 łyżki masła, 30-50 ml mleka i dużą szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Ziemniaki ugnieść na gładkie puree.

tradycyjna szkocka potrawa

Jak zrobić sos whisky?

Sos whisky to idealny dodatek do haggisa. Polecam przygotować go samodzielnie, ponieważ jest bardzo prosty do zrobienia.

W rondelku rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na niej szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli wlać 30 ml szkockiej whisky i gotować na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Zmniejszyć gaz i delikatnie wlać 150ml śmietany. Wszystko dokładnie wymieszać dodać pół łyżeczki gładkiej musztardy i płaską łyżeczkę musztardy pełnoziarnistej. Wszystko wymieszać i chwilę gotować.

Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na talerzu, można ułożyć je obok siebie, lub ułożyć w wieżę jak na zdjęciach wyżej. Haggis neeps i tatties podawać z sosem whisky.

Jedliście kiedyś haggis, neeps i tatties? Jeżeli tak to koniecznie podzielcie się wrażeniami! Ja bardzo lubię to danie. Jest proste, smaczne i bardzo sycące, świetnie sprawdzi się jako pożywna potrawa, która sprawi, że będziecie mieć siłę na długie zwiedzanie 😉

Haggis neeps and tatties, czyli tradycyjna szkocka potrawa was last modified: 25 stycznia, 2021 by Martynosia
Szkocja co jeśćSzkocja jedzenieSzkocja kuchnia
0 Komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Martynosia

Poprzedni wpis
Haggis – narodowe szkockie danie
Następny wpis
Queensferry Crossing nowy most nad zatoką Forth

Może Cię zainteresować

Wieczór Burnsa

Rzeczy które zaskakują w UK #3

Chłodnik – idealna zupa na upały – 3...

Haggis – narodowe szkockie danie

Kelpies i Pineapple House – wycieczka rowerowa

A miało być tak pięknie…

Dynia na 3 sposoby

Sekrety Princes Street w Edynburgu

Zupa marchewkowa na 3 sposoby

Jak polubić gotowanie

Zostaw komentarz Cancel Reply

Follow Me

Facebook

O mnie

O mnie

Rodowita Łodzianka od 15 lat mieszkająca w Edynburgu w Szkocji. Pracuje, gotuje, podróżuje, jeździ rowerem i robi zdjęcia. A wszystko to pragnie pokazać na blogu.

Bądźmy w kontakcie

Facebook Instagram Pinterest Email

Popularne Wpisy

  • Water of Leith Walkway

  • Jak wyhodować awokado

  • Queensferry Crossing nowy most nad zatoką Forth

  • Kemping na dziko w Szkocji

INSTAGRAM

  • Dzis po pracy, korzystajac z pieknej pogody, wybralam sie na mosty nad zatoka Forth. Fantastyczny spacer po #forthroadbridge w pieknym
  • Pierwsze oznaki wiosny pojawily sie w Szkocji First sights of spring have appeared in Scotland #springtime #springflowers #spring #springbloom #springinthecity
  • Fantastyczna zime mamy w tym roku w Szkocji! Pieknie, snieznie, mroznie, slonecznie, czego chciec wiecej! Taka pogoda nastraja do dlugich
  • Dzis przypada #burnsnight czyli uroczystosc upamietniajaca urodziny tego wielkiego szkockiego poety. Tradycyjnie swietuje sie ja jedzac haggisa, pijac whisky i
Marzec 2021
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« Lut    

Archiwa

Follow my blog with Bloglovin
zBLOGowani.pl

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda