![haggis neeps and tatties](https://martynosia.pl/wp-content/uploads/2021/01/haggis_neeps_tatties.jpg)
Haggis neeps and tatties to najbardziej tradycyjna szkocka potrawa. To szkockie danie można zjeść właściwie w każdym pubie, restauracji czy knajpce z jedzeniem na wynos. Tłumacząc na polski to po prostu haggis z ziemniakami i brukwią. Danie może wydawać się banalne, ale jest niezwykle smaczne i po prostu musicie go spróbować, gdy będziecie w Szkocji!
Haggis neeps and tatties, co to takiego?
Haggis, neeps i tatties to danie składające się z 3 składników. Głównym elementem jest oczywiście haggis, o którym szczegółowo napisałam w osobnym wpisie. Podaje się go z dodatkiem neeps, czyli puree z brukwi (swede) oraz tatties, czyli puree z ziemniaków.
Hagggis neeps & tatties wchodzi w skład tradycyjnej szkockiej kolacji podczas wieczoru Burnsa. Zazwyczaj podaje się go z sosem whisky oraz szklaneczką szkockiej whisky.
![haggis neeps tatties](https://martynosia.pl/wp-content/uploads/2021/01/haggis_neeps_and_tatties.jpg)
Jak zrobić haggis neeps and tatties?
Do przygotowania haggis, neeps and tatties – tradycyjnej szkockiej potrawy najlepiej użyć gotowego półproduktu – haggisa. W Szkocji można go kupić w każdym sklepie w różnych postaciach w tym także w puszce. Takiego gotowego haggisa wystarczy tylko podgrzać np. w mikrofalówce. Haggis, co dziwne występuje także w wersji wegetariańskiej.
Jak zrobić neeps, czyli puree z brukwi
Brukiew w Szkocji to bardzo powszechne warzywo, w Polsce wydaje się nieco zapomniane.
Brukiew obrać, pokroić na małe kawałki, zalać wodą i zagotować. Gotować do miękkości (około 40-50 minut). Odcedzić i zostawić na jakich czas na durszlaku, aby warzywo odparowało, dzięki temu puree nie będzie wodniste. Brukiew przełożyć z powrotem do garnka, dodać 2 łyżki masła i ugnieść na puree.
Jak zrobić tatties, czyli puree z ziemniaków
Ziemniaki (800g) obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić i również zostawić na durszlaku, aby dobrze odparowały. Ziemniaki przełożyć z powrotem do garnka, dodać sól i pieprz, 2 łyżki masła, 30-50 ml mleka i dużą szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Ziemniaki ugnieść na gładkie puree.
![tradycyjna szkocka potrawa](https://martynosia.pl/wp-content/uploads/2021/01/haggis_neep_tatties_szkocka_potrawa.jpg)
Jak zrobić sos whisky?
Sos whisky to idealny dodatek do haggisa. Polecam przygotować go samodzielnie, ponieważ jest bardzo prosty do zrobienia.
W rondelku rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na niej szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli wlać 30 ml szkockiej whisky i gotować na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Zmniejszyć gaz i delikatnie wlać 150ml śmietany. Wszystko dokładnie wymieszać dodać pół łyżeczki gładkiej musztardy i płaską łyżeczkę musztardy pełnoziarnistej. Wszystko wymieszać i chwilę gotować.
Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na talerzu, można ułożyć je obok siebie, lub ułożyć w wieżę jak na zdjęciach wyżej. Haggis neeps i tatties podawać z sosem whisky.
Jedliście kiedyś haggis, neeps i tatties? Jeżeli tak to koniecznie podzielcie się wrażeniami! Ja bardzo lubię to danie. Jest proste, smaczne i bardzo sycące, świetnie sprawdzi się jako pożywna potrawa, która sprawi, że będziecie mieć siłę na długie zwiedzanie 😉