Haggis to bardzo uniwersalny i wszechstronny produkt, który może być podany na wiele sposobów. Dania z haggisem są bardzo interesujące i niezwykle smaczne. Jestem pewna, że będziecie zaskoczeni w jaki sposób można wykorzystać szkocką kaszankę.
Dania z haggisem
Haggis to narodowa szkocka potrawa, którą rozsławił szkocki poeta Robert Burns. Najbardziej znaną, tradycyjną potrawą z tym szkockim przysmakiem jest haggis, neeps & tatties, czyli haggis z brukwią i ziemniakami. Ja jednak chciałabym przedstawić Wam kilka alternatywnych potraw z wykorzystaniem haggisa. Haggis świetnie nadaje się bowiem do faszerowania i nadziewania zarówno warzyw jak i mięsa. Można go wymieszać z mięsem i uformować w kotlety, lub zamknąć go w różnego rodzaju pierożkach, świetnie też sprawdza się na pizzy w towarzystwie cebuli i pikantnego chilli, a wszystko to polane sosem z whisky 😉
Tartletki z haggisem
Te eleganckie tartletki z pewnością będą hitem każdej imprezy! Pięknie się prezentują, a do tego smakują wybornie. Koniecznie podajcie je z sosem whisky!
Pieczarki faszerowane haggisem
Ogromne pieczarki faszerowane haggisem to świetny pomysł na przekąskę. Ja do tego dania wykorzystałam tradycyjnego haggisa, ale z powodzeniem możecie zastąpić go wersją wegetariańską, dzięki czemu otrzymacie ciekawe i sycące danie wege 🙂
Kurczak Balmoral – dania z haggisem
Kurczak Balmoral to pierś z kurczaka faszerowana haggisem i owinięta w boczek. Jest to nieco pracochłonne danie, ale bardzo efektowne. Warto poświęcić mu trochę czasu, ponieważ efekt z pewnością wszystkim zasmakuje. Kurczaka Balmoral koniecznie podajcie z sosem whisky.
Nachosy z haggisem
Banalnie szybka przekąska idealna na wieczór z piwem lub whisky oraz grami lub meczem. Tradycyjne nachosy zapieczone z serem, które dodatkowo posypuje haggisem! Pychotka 😉
Paszteciki z ciasta francuskiego z haggisem
Kolejna świetna przekąska, która z pewnością przypadnie wielu osobom do gustu 😉 Chrupiące, nieco pikantne paszteciki z haggisem to idealne finger food na każdą imprezę.
Haggis a la Bolognese – dania z haggisem
To moje tegoroczne odkrycie! – przygotowałam haggisa podobnie jak popularny sos boloński, lecz zamiast mięsa wołowego używał haggisa. Efekt? – Rewelacja! Po prostu pychotka! Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało! Przepis już wkrótce na blogu.
Papryki faszerowane haggisem – wersja wege
Papryki faszerowane haggisem to szybka i efektowna przekąska, choć równie dobrze może stanowić danie główne. Można je wykonać zarówno w wersji wegetariańskiej jak i tradycyjnej. Wszystko zależy od tego jakiego haggisa użyjecie. Przepis już wkrótce na blogu.
Mam nadzieję, że te przepisy Was zainteresowały i przy okazji je wypróbujecie 😉 Koniecznie dajcie znać czy Wam smakowały!