Haggis to bardzo uniwersalny i wszechstronny produkt, który może być podany na wiele sposobów. Dania z haggisem są bardzo interesujące i niezwykle smaczne. Jestem pewna, że będziecie zaskoczeni w jaki sposób można wykorzystać szkocką kaszankę.
![dania z haggisem](https://martynosia.pl/wp-content/uploads/2023/01/haggis_neeps_tatties.jpg)
Dania z haggisem
Haggis to narodowa szkocka potrawa, którą rozsławił szkocki poeta Robert Burns. Najbardziej znaną, tradycyjną potrawą z tym szkockim przysmakiem jest haggis, neeps & tatties, czyli haggis z brukwią i ziemniakami. Ja jednak chciałabym przedstawić Wam kilka alternatywnych potraw z wykorzystaniem haggisa. Haggis świetnie nadaje się bowiem do faszerowania i nadziewania zarówno warzyw jak i mięsa. Można go wymieszać z mięsem i uformować w kotlety, lub zamknąć go w różnego rodzaju pierożkach, świetnie też sprawdza się na pizzy w towarzystwie cebuli i pikantnego chilli, a wszystko to polane sosem z whisky 😉
Tartletki z haggisem
Te eleganckie tartletki z pewnością będą hitem każdej imprezy! Pięknie się prezentują, a do tego smakują wybornie. Koniecznie podajcie je z sosem whisky!
![Dania z haggisem](https://1.bp.blogspot.com/-OidgCcd7cmM/XPu4azrmFOI/AAAAAAAAwSY/QqHxgGWAI8YmX7ERewQKmakc6CazIJ4_ACLcBGAs/s1600/tarteletki_z_haggisem.jpg)
Pieczarki faszerowane haggisem
Ogromne pieczarki faszerowane haggisem to świetny pomysł na przekąskę. Ja do tego dania wykorzystałam tradycyjnego haggisa, ale z powodzeniem możecie zastąpić go wersją wegetariańską, dzięki czemu otrzymacie ciekawe i sycące danie wege 🙂
![](https://2.bp.blogspot.com/-yP-QHEcEBgk/XNsharJYuJI/AAAAAAAAwKw/hLI8vvJPo702__owc_KPUCNOZE5GrpcVwCLcBGAs/s1600/pieczarki_faszerowane.jpg)
Kurczak Balmoral – dania z haggisem
Kurczak Balmoral to pierś z kurczaka faszerowana haggisem i owinięta w boczek. Jest to nieco pracochłonne danie, ale bardzo efektowne. Warto poświęcić mu trochę czasu, ponieważ efekt z pewnością wszystkim zasmakuje. Kurczaka Balmoral koniecznie podajcie z sosem whisky.
![](https://martynosia.pl/wp-content/uploads/2022/11/kurczak_Balmoral_przepis-1.jpg)
Nachosy z haggisem
Banalnie szybka przekąska idealna na wieczór z piwem lub whisky oraz grami lub meczem. Tradycyjne nachosy zapieczone z serem, które dodatkowo posypuje haggisem! Pychotka 😉
![Dania z haggisem](https://martynosia.pl/wp-content/uploads/2023/01/kuchnia_szkocka_haggis.jpg)
Paszteciki z ciasta francuskiego z haggisem
Kolejna świetna przekąska, która z pewnością przypadnie wielu osobom do gustu 😉 Chrupiące, nieco pikantne paszteciki z haggisem to idealne finger food na każdą imprezę.
![](https://martynosia.pl/wp-content/uploads/2023/01/paszteciki_z_haggisem.jpg)
![](https://martynosia.pl/wp-content/uploads/2023/01/paszteciki_z_haggisem.jpg)
Haggis a la Bolognese – dania z haggisem
To moje tegoroczne odkrycie! – przygotowałam haggisa podobnie jak popularny sos boloński, lecz zamiast mięsa wołowego używał haggisa. Efekt? – Rewelacja! Po prostu pychotka! Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało! Przepis już wkrótce na blogu.
![danie z haggisem](https://martynosia.pl/wp-content/uploads/2023/01/haggis_a_la_bolognese.jpg)
Papryki faszerowane haggisem – wersja wege
Papryki faszerowane haggisem to szybka i efektowna przekąska, choć równie dobrze może stanowić danie główne. Można je wykonać zarówno w wersji wegetariańskiej jak i tradycyjnej. Wszystko zależy od tego jakiego haggisa użyjecie. Przepis już wkrótce na blogu.
![danie z haggisem](https://martynosia.pl/wp-content/uploads/2023/01/papryka_faszerowana_haggisem.jpg)
Mam nadzieję, że te przepisy Was zainteresowały i przy okazji je wypróbujecie 😉 Koniecznie dajcie znać czy Wam smakowały!