Zbliżają się obchody wieczoru Burnsa – szkockiego wieszcza narodowego. Człowieka, który rozsławił i wprowadził na salony jedzenie ubogich, a mianowicie haggisa. Haggis jest uroczyście serwowany podczas kolacji z okazji rocznicy urodzin Roberta Burnsa. Dlatego też postanowiłam przygotować kolejne danie z wykorzystaniem tego tradycyjnego szkockiego produktu. Pieczarki faszerowane haggisem to świetny pomysł na wykorzystanie tego nietypowego składnika w nieco inny sposób. Jestem pewna, że Wam zasmakują!
Pieczarki faszerowane haggisem
Jest to bardzo proste, a jednocześnie łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które z pewnością przypadnie Wam do gustu. Warunek jest oczywiście jeden – musicie lubić ten kontrowersyjny element dania jakim jest haggis. Haggis to narodowa szkocka potrawa, która składa się z owczych podrobów, płatków owsianych oraz przypraw. Tradycyjnym daniem z wykorzystaniem haggisa jest Haggis, neeps and tatties, czyli haggis w towarzystwie brukwi i ziemniaków podawany z sosem whisky. Tej potrawy możecie skosztować w wielu szkockich pubach i restauracjach, a nawet kupić jako gotowe danie do odgrzania w mikrofalówce.
Haggis to świetne danie do jedzenia solo, ale dzięki swej konsystencji wspaniale sprawdza się jako półprodukt do faszerowania czy nadziewania. I tak można nim nafaszerować pierś z kurczaka – kurczak Balmoral, pierogi, czy tak jak zrobiłam to tym razem – pieczarki.
Pieczarki faszerowane haggisem podałam z jajkiem sadzonym, ponieważ płynące żółtko, rozlewające się po haggisie idealnie się z nim komponuje! Gorąco polecam Wam wypróbować ten przepis! Można zjeść go jako przekąskę lub podać jako danie główne. Takie danie jest bardzo sycące. Smacznego!
Pieczarki faszerowane haggisem przepis
Składniki:
- 4 duże pieczarki
- opakowanie haggis (ok 300g)
- 1 większa cebula
- sól, pieprz
- 4 jajka
- olej i masło do smażenia
- mieszanka sałat (opcjonalnie do podania)
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju rozgrzanym z masłem. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż cebula się zeszkli, będzie lekko brązowa i miękka.
Haggisa wyjąć z opakowania, rozdrobnić i dodać do przesmażonej cebuli. Dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki oczyścić – ściągnąć skórkę i delikatnie wykręcić ogonek.
Wnętrze pieczarek (blaszki), oprószyć solą i pieprzem.
Pieczarki nafaszerować haggisem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 minut lub do czasu aż pieczarki będą miękkie.
W międzyczasie usmażyć jajka sadzone.
Pieczarki faszerowane haggisem podawać indywidualnie z jajkiem sadzonym i sałatą.
Czas czytania 3 min Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju rozgrzanym z masłem. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż cebula się zeszkli, będzie lekko brązowa i miękka. Haggisa wyjąć z opakowania, rozdrobnić i dodać do przesmażonej cebuli. Dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić – ściągnąć skórkę i delikatnie wykręcić ogonek. Wnętrze pieczarek (blaszki), oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki nafaszerować haggisem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 minut lub do czasu aż pieczarki będą miękkie. W międzyczasie usmażyć jajka sadzone. Pieczarki faszerowane haggisem podawać indywidualnie z jajkiem sadzonym i sałatą. Pieczarki faszerowane haggisem
Drukuj
Składniki
Czas czytania 3 min
Przygotowanie