Kurczak Balmoral – kuchnia szkocka – jednym słowem zaczynam nową serię wpisów! Chciałabym Wam bowiem pokazać co jada się w Szkocji. Kuchnia brytyjska, a w tym szkocka, nie ma najlepszej sławy, jednak gdy się jej nieco lepiej przyjrzeć okazuje się, że ma wiele do zaoferowania i jest naprawdę smaczna. Szkocja słynie z wielu wspaniałych produktów, niektóre z nich są unikatowe w skali światowej. Jednym z takich produktów jest niewątpliwie haggis, który jest elementem składowym dania, które chcę Wam dziś zaproponować.

Kurczak Balmoral – kuchnia szkocka
Kurczak Balmoral (Chicken Balmoral), znany również pod nazwą kurczak z Highland (Highland Chicken), to nic innego jak pierś z kurczaka faszerowana haggisem i zawijana w boczek. Tak przygotowana pierś jest niezwykle smaczna i soczysta, mięso jest bowiem odpowiednio nawilżone z zewnątrz jak i od wewnątrz.
Haggis jest szkocką potrawą narodową Najbardziej znanym szkockim daniem, w którym haggis odgrywa główną rolę jest haggis, neeps & tatties, czyli haggis z ziemniakami i brukwią. Potrawa ta jest tradycyjnie serwowana podczas wieczoru Burnsa – szkockiego wieszcza. Haggis jest również świetnym składnikiem, który może stanowić półprodukt w innych daniach, idealnie nadaje się bowiem do faszerowania i nadziewania.

Kurczak Balmoral – kuchnia szkocka
Niestety nie udało mi się znaleźć wielu informacji na temat tego dania, (kiedy i w jaki sposób powstało). Mniemam więc, że jest to stosunkowo nowe danie w szkockim menu. Jego nazwa pochodzi od szkockiej posiadłości rodziny królewskiej – Balmoral. Potrawa ta jest łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania. Idealnie nadaje się na niedzielny obiad, jeżeli spodziewacie się gości, z pewnością zrobi ona na nich wrażenie.
Kurczak Balmoral – jak podawać
Kurczaka Balmoral można podawać z ziemniakami i dowolnymi, ulubionymi warzywami. Ja przygotowałam kurczaka z Highland z ziemniakami zapiekanymi ze śmietaną i żółtym serem (!), są przepyszne choć niezbyt dietetyczne. Do kurczaka podałam także kapustę duszoną z boczkiem i musztardą, ale możecie do niego podać fasolkę szparagową, brokuła, marchewkę, a nawet brukselkę! Świetnym dodatkiem do piersi z kurczaka faszerowanej haggisem jest oczywiście sos whisky, choć równie dobrze sprawdza się sos pieprzowy.
Kurczak Balmoral – przepis
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 300 g haggisa
- kilka cienkich plastrów boczku
- sól i pieprz
Przepis – jak zrobić kurczaka Balmoral
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić ze wszystkich błon.
Następnie od wewnętrznej strony pierś delikatnie naciąć od góry do dołu. Należy uważać, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Grubszą część piersi można ewentualnie delikatnie rozbić.
Pierś delikatnie posolić i popieprzyć, trzeba jednak uważać, ponieważ boczek jest dość słony.
Haggisa rozdrobnić, po czym ugnieść i uformować w niewielkie kiełbaski, a następnie wypełnić nimi nacięcie w piersiach kurczaka. Pierś z kurczaka delikatnie zwinąć. W razie potrzeby haggisa można nieco dodać lub odjąć, ważne, aby pierś była nim dobrze wypełniona, farszu nie może być jednak zbyt dużo, aby pierś można było zamknąć.
Plastry boczku położyć na desce i delikatnie rozciągnąć je nożem. Piersi z kurczaka owinąć ciasno boczkiem. Faszerowane piersi z kurczaka owinięte boczkiem położyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25 minut, najlepiej w górnej części piekarnika. Boczek powinien być ładnie przyrumieniony, a kurczak w środku upieczony.
Kurczaka Balmoral można podać z kapustą duszoną z boczkiem, ziemniakami zapiekanymi ze śmietaną i serem oraz sosem whisky.

Kurczak Balmoral
DrukujSkładniki
Czas czytania 4 min- 4 piersi z kurczaka
- 300 g haggisa
- kilka plastrów boczku
- sól i pieprz
Przygotowanie
Czas czytania 4 min
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić ze wszystkich błon.
Następnie od wewnętrznej strony pierś delikatnie naciąć od góry do dołu. Należy uważać, aby nie przeciąć mięsa. Grubszą część piersi można ewentualnie delikatnie rozbić.
Haggisa rozdrobnić, po czym ugnieść i uformować w niewielkie kiełbaski, po czym wypełnić nimi nacięcie w piersiach kurczaka. Pierś z kurczaka delikatnie zwinąć. W razie potrzeby haggisa można nieco dodać lub odjąć, ważne, aby pierś była nim dobrze wypełniona, farszu nie może być jednak zbyt dużo, aby pierś można było zamknąć.
Plastry boczku położyć na desce i delikatnie rozciągnąć je nożem. Piersi z kurczaka owinąć ciasno boczkiem. Faszerowane piersi z kurczaka owinięte boczkiem położyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25 minut, najlepiej w górnej części piekarnika. Boczek powinien być ładnie przyrumieniony, a kurczak w środku upieczony.
Kurczaka Balmoral można podać z kapustą duszoną z boczkiem oraz ziemniakami zapiekanymi ze śmietaną i serem.

Jeżeli próbowaliście tego dania, lub zdecydowaliście się przyrządzić je w domu, to koniecznie dajcie znać czy Wam smakował!