Haggis neeps and tatties to najbardziej tradycyjna szkocka potrawa. To szkockie danie można zjeść właściwie w każdym pubie, restauracji czy knajpce z jedzeniem na wynos. Tłumacząc na polski to po prostu haggis z ziemniakami i brukwią. Danie może wydawać się banalne, ale jest niezwykle smaczne i po prostu musicie go spróbować, gdy będziecie w Szkocji!
Haggis neeps and tatties, co to takiego?
Haggis, neeps i tatties to danie składające się z 3 składników. Głównym elementem jest oczywiście haggis, o którym szczegółowo napisałam w osobnym wpisie. Podaje się go z dodatkiem neeps, czyli puree z brukwi (swede) oraz tatties, czyli puree z ziemniaków.
Hagggis neeps & tatties wchodzi w skład tradycyjnej szkockiej kolacji podczas wieczoru Burnsa. Zazwyczaj podaje się go z sosem whisky oraz szklaneczką szkockiej whisky.
Jak zrobić haggis neeps and tatties?
Do przygotowania haggis, neeps and tatties – tradycyjnej szkockiej potrawy najlepiej użyć gotowego półproduktu – haggisa. W Szkocji można go kupić w każdym sklepie w różnych postaciach w tym także w puszce. Takiego gotowego haggisa wystarczy tylko podgrzać np. w mikrofalówce. Haggis, co dziwne występuje także w wersji wegetariańskiej.
Jak zrobić neeps, czyli puree z brukwi
Brukiew w Szkocji to bardzo powszechne warzywo, w Polsce wydaje się nieco zapomniane.
Brukiew obrać, pokroić na małe kawałki, zalać wodą i zagotować. Gotować do miękkości (około 40-50 minut). Odcedzić i zostawić na jakich czas na durszlaku, aby warzywo odparowało, dzięki temu puree nie będzie wodniste. Brukiew przełożyć z powrotem do garnka, dodać 2 łyżki masła i ugnieść na puree.
Jak zrobić tatties, czyli puree z ziemniaków
Ziemniaki (800g) obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić i również zostawić na durszlaku, aby dobrze odparowały. Ziemniaki przełożyć z powrotem do garnka, dodać sól i pieprz, 2 łyżki masła, 30-50 ml mleka i dużą szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Ziemniaki ugnieść na gładkie puree.
Jak zrobić sos whisky?
Sos whisky to idealny dodatek do haggisa. Polecam przygotować go samodzielnie, ponieważ jest bardzo prosty do zrobienia.
W rondelku rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na niej szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli wlać 30 ml szkockiej whisky i gotować na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Zmniejszyć gaz i delikatnie wlać 150ml śmietany. Wszystko dokładnie wymieszać dodać pół łyżeczki gładkiej musztardy i płaską łyżeczkę musztardy pełnoziarnistej. Wszystko wymieszać i chwilę gotować.
Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na talerzu, można ułożyć je obok siebie, lub ułożyć w wieżę jak na zdjęciach wyżej. Haggis neeps i tatties podawać z sosem whisky.
Jedliście kiedyś haggis, neeps i tatties? Jeżeli tak to koniecznie podzielcie się wrażeniami! Ja bardzo lubię to danie. Jest proste, smaczne i bardzo sycące, świetnie sprawdzi się jako pożywna potrawa, która sprawi, że będziecie mieć siłę na długie zwiedzanie 😉