Kuchnia szkocka jest mało znana i często uważana za niezbyt urozmaiconą, ciężką, tłustą i nieciekawą. Nic bardziej mylnego! Kuchnia szkocka opiera się na lokalnych i sezonowych produktach. Obfituje w dużą ilość ryb i owoców morza oraz wołowiny słynnych na całym świecie. Szkockie dania są niezwykle smaczne, intensywne w smaku i bardzo ciekawe. Dziś chciałabym przedstawić Wam kilka przepisów na najbardziej popularne szkockie dania, których po prostu trzeba spróbować! Tych szkockich potraw możecie oczywiście skosztować będąc w Szkocji, ale równie dobrze możecie przygotować je w domu. Gorąco polecam!

Szkockie dania, których trzeba spróbować
Najbardziej znanym szkockim daniem, uznawanym za potrawę narodową jest haggis. O haggisie, jako szkockim daniu narodowym rozpisałam się szeroko w osobnym wpisie, w związku z czym nie będę się powtarzać. Zapraszam do przeczytania. Najpopularniejszym daniem z haggisem jest natomiast Haggis, Neeps & Tatties, czyli haggis z puree z brukwi i ziemniaków, często podawany z sosem z whisky.

Full scottish breakfast – szkockie dania, których trzeba spróbować!
Szkockie śniadanie, lub może bardziej ogólnie brytyjskie śniadanie znane jest z pewnością na całym świecie. W zależności od regionu w jego skład wchodzą nieco inne dodatki. Wszystkie są smażone (fry-up) przez co takie śniadanie jest ciężkie, tłuste i sycące. Dla tych, którzy chcą jeść lekko i zdrowo polecam owsiankę, która swoją drogą jest kolejnym bardzo popularnym i tradycyjnym szkockim daniem. Ja jednak pozostanę przy obfitym szkockim śniadaniu, które gdy robię w domu, to staram się przygotowywać jego lżejszą wersję. Wszystkie składniki szkockiego śniadania piekę w piekarniku, wykorzystuję również dobre jakościowo produkty, najlepiej kupione w lokalnych sklepach. Chodzi tu przede wszystkim o mięso (bekon, kiełbaski, pudding, lorne sausage), najlepiej znaleźć dobrego rzeźnika (butcher) i tam zaopatrywać się w sprawdzone produkty.
W skład tradycyjnego szkockiego śniadania wchodzi oczywiście bekon, kiełbaski, lorne sausage, zwana także square sausage, haggis, black pudding, smażone pieczarki, grillowany pomidor, fasolka w sosie pomidorowym, jajka sadzonego oraz potato scone, czyli placuszki ziemniaczane (przepis poniżej). Jest to takie na prawdę wypasione śniadanie. Jak już wspomniałam, w różnych miejscach i regionach możecie spotkać się z nieco odmiennymi wersjami tego szkockiego dania.

Smoked haddock omlette
Omlet z wędzonym łupaczem (haddock) to wyśmienite i niezwykle uniwersalne danie. Taki omlet można podać o każdej porze dnia, jednak moim zdaniem najlepiej sprawdzi się podczas brunchu, czyli późnego śniadania – śniadania jedzonego w porze lunchu. Jeżeli chcielibyście przygotować taki omlet, a nie macie dostępu do wędzonego łupacza, to możecie spróbować zastąpić go wędzonym dorszem lub ewentualnie pstrągiem. Omlet jest rewelacyjny, dlatego gorąco polecam! Przepis możecie znaleźć tutaj – Omlet z wędzonym łupaczem.

Cullen Skink – szkockie dania, których musisz spróbować!
Przepyszna zupa rybna przygotowana z wędzonego łupacza (smoked haddock). Zanim spróbowałam tej zupy po raz pierwszy, miałam mieszane uczucia – zupa rybna na mleku, jakoś mi się to nie komponowało. Jednak, gdy jej spróbowałam… rewelacja! Kremowa, aksamitna, zupa rybna jest przepyszna, aromatyczna i delikatna w smaku. Gorąco polecam przygotować ją w domu, to nic trudnego! Jeśli tylko macie dostęp do wędzonego łupacza (UWAGA! nie używajcie barwionego), to koniecznie musicie ugotować tę zupę! Przepis na tą pyszną szkocką zupę znajdziecie pod tym linkiem – Cullen Skink, szkocka zupa rybna.

Cock-a-leekie
Zupa porowa z kurczakiem, lub swego rodzaju rosół z dodatkiem pora uważany jest za szkocką zupę narodową. Występuje w niej jednak pewne podobieństwo do francuskiej zupy cebulowej, co świadczy o silnych wpływach sojuszu z Francją na gastronomię. Zupa porowa z kurczakiem jest gęsta, zawiesista i pożywna, czyli jak każda szkocka zupa być powinna. Zupa musi być sycąca, dlatego też zagęszczana jest ryżem, płatkami owsianymi, jęczmieniem lub ziemniakami. Zdecydowanie polecam przygotować ją w domu najlepiej z poniższego przepisu – Szkocka zupa porowa.

Fish & chips
To typowe brytyjskie danie jest w Szkocji niezwykle popularne. Tutaj do przygotowania ryby z frytkami wykorzystuje się zazwyczaj łupacza (haddock), bardzo smacznej, soczystej, białej ryby. Frytki zazwyczaj są mocno posolone i skropione octem (!), lub brązowym sosem. Rybę podaje się także często z zielonym groszkiem, cytryną i sosem tatarskim. Polecam przygotować takie danie w domu, najlepiej z tego przepisu – Fish & Chips, czyli ryba z frytkami.

Bangers & Mash
Mówiąc po polsku to po prostu kiełbaski z puree ziemniaczanym, podawane z sosem cebulowym. Bardzo proste, szybkie, tanie i łatwe do przygotowania danie. Jego smak w głównej mierze zależy od tego jakich kiełbasek użyjecie, I tu ponownie polecam kupić dobrej jakości kiełbaski od lokalnego sprzedawcy. Na rynku można kupić wiele wersji takich kiełbasek, np. z różnymi dodatkami. Ja bardzo lubię z karmelizowaną cebulką lub z chilli. Aby przygotować takie kiełbaski możecie skorzystać z tego przepisu – Banges & Mash.

Clapshot – typowo szkockie dania, których trzeba skosztować
Clapshot to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana z brukwią. Brukiew to nieco zapomniane warzywo, niezwykle popularne w Szkocji. Najprostsze, tanie i banalne dania są najczęściej najlepsze. Tak właśnie jest z tą prostą, szkocką zapiekanką z najtańszych i najbardziej pospolitych warzyw – ziemniaków i brukwi. Clapshot będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, a w większej ilości może stanowić ciekawe, wegetariańskie, sycące danie. Zapraszam po przepis na Clapshot.

Kurczak Tikka Masala
Czy nazwa tego dania brzmi szkocko? Nie bardzo prawda? A jednak jest to danie, które powstało w Glasgow na początku lat 70-tych XX wieku. Wymyślił je szef kuchni lokalnej restauracji – imigrant z Pakistanu. Kurczak w aromatycznym pomidorowym sosie to z pewnością danie, które większość osób zna i pewnie się nim zajada. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pomimo egzotycznej nazwy i smaku, danie to narodziło się w Szkocji 😉 Po więcej szczegółów na temat tego dania oraz po przepis zapraszam do osobnego wpisu – Kurczak Tikka Masala.

Tattie (potato) scone
Szkockie placuszki ziemniaczane to kolejne bardzo proste szkockie danie. Takie placuszki idealnie nadają się do wykorzystania nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Potato scone często wchodzą w skład szkockiego śniadania. Placuszki ziemniaczane można jeść zarówno na wytrawnie lub na słodko. Prosty przepis na te placuszki znajdziecie tutaj – Szkockie placuszki ziemniaczane.

Shortbread
To przepyszne ciasteczka maślane, które nieodzownie kojarzą się ze Szkocją. Shortbead to jedne z najbardziej popularnych pamiątek kupowanych w Szkocji. Takie ciasteczka można kupić w każdym sklepie. Shortbread dostępne są w różnych wersjach, z różnymi dodatkami np. z czekoladą, lawendą itp. i pakowane w bardzo ładne metalowe pudełka. Ciasteczka są jednak niezwykle łatwe do przygotowania, dlatego też jeśli w najbliższym czasie nie wybieracie się do Szkocji, a chcielibyście ich spróbować, to polecam zrobić je samemu w domu, wymagają zaledwie 3 składników! Przepis znajdziecie tutaj – Shortbrad, szkockie ciasteczka maślane.

Drop Scones
Szkockie placuszki są niezwykle popularne. Można je kupić w każdym sklepie, ale o wiele lepiej przygotować świeże, pulchne i pachnące samemu w domu. Drop scones są bardzo proste w przygotowaniu, nieco podobne do naleśników, jednak ciasto jest o wiele gęstsze, dzięki czemu powstają grube, sprężyste placuszki. Gorąco polecam zrobić te szkockie placuszki z tego przepisu – Drop Scones.

Czy po przeczytaniu tego wpisu pociekła Wam ślinka? Zmieniliście nieco zdanie o kuchni szkockiej? Mam nadzieję, że tak i że skusicie się i będziecie próbować te szkockie dania. Jeżeli już któreś z nich jedliście to koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało. A jeśli kuchnia szkocka jest Wam dotąd nieznana, to napiszcie którego dania chcielibyście spróbować.
Jeżeli macie jakieś pytania, to śmiało piszcie, postaram się na wszystkie odpowiedzieć 😉
4 komentarze
U mnie w Irlandii Północnej Full scottish breakfast nosi nazwę ulster fry 🙂
O, myslalam ze mieszasz w Republice Irlandii, a tu okazuje sie ze rowniez w UK 😉 A co wchodzi w sklad takiego sniadania z Ulsteru? Takie same skladniki jak w typowo brytyjskim, czy sa jakies roznice? Niestety nie mialam mozliwosci sprobowania takiego sinadania, bo gdy bylam w Belfascie nocowalam u znajomych i jedlismy w domu 😉
Patrzę na te dania i każde z nich jest super apetyczne, każdy jadłbym jak szalony. Pewnie dlatego, ze ja jestem miechożerca i lubię tłusto
Mysle, ze kuchnia szkocka by ci zasmakowala. Niektore potrawy moga dziwic, ale wiele jest na prawde bardzo smacznych. Ja tez bez miesa bym dlugo nie pociagnela, no a zeby bylo smacznie musi byc tlusto 😉