Czas czytania 4 min
Jak to zrobić:
Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym
Jak to zrobić:
Do Migdałów:
Kulinarne piątki
Zaczęła się jesień, a jest to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o przebywanie w kuchni, pichcenie i zajadanie się pysznymi, rozgrzewającymi potrawami. Do jednych z moich ulubionych jesiennych dań należą zupy-kremy, które często gotuję. Takie zupy są fantastyczne, aromatyczne, intensywnie warzywne, sycące, zdrowe i pożywne. Dlatego też postanowiłam stworzyć serię wpisów, w których będziecie mogli znaleźć pomysły na ciekawe, smaczne, kremowe zupy. Mam nadzieję, że ten cykl Wam się spodoba, a tym samym wracam do moich „Kulinarnych Piątków”. Jednocześnie chciałabym zachęcić nim do gotowania tych, którzy nie przepadają za spędzaniem czasu w kuchni. Przygotowanie takich zup jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie – wystarczy dosłownie 30 minut! A nie jest to przecież czas spędzony na staniu przy kuchence, zupa gotuje się sama, trzeba poświecić tylko kilka minut na przygotowanie składników, wrzucenie ich do garnka, a później tylko od czasu do czasu zajrzeć pod pokrywkę, choć i to nie często, zupa w końcu tak łatwo się nie przypala;)
Jeżeli jednak zapominacie o tym, że coś postawiliście na gazie lub w piekarniku polecam najzwyklejszy i najprostszy minutnik, teraz są nawet takie aplikacje na telefon, ja jednak używam tradycyjnego, cykającego minutnika kurki.
A wracając do gotowania: zupy-kremy – pychotka i łatwizna;)
Dziś chciałabym przedstawić 3 wariacje na temat zupy marchewkowej. Mam nadzieję, że lubicie marchewkę, bo ja uwielbiam!
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym
moje najnowsze odkrycie – rewelacja!
Co będzie potrzebne:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1kg marchewki
- 500ml bulionu warzywnego
- 200ml wody
- 2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku)
- sól, pieprz
- sok z cytryny (do smaku)
Jak to zrobić:
- W garnku rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, dodać do cebuli.
- Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut.
- Zalać bulionem, dodać wodę, przykryć i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka.
- Dodać masło orzechowe i wszystko bardzo dokładnie zmiksować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (opcjonalnie).
- Podawać przybraną bazylią, śmietaną, mleczkiem kokosowym, lub ostrym sosem sriracha, zależnie od preferencji smakowych i tego co macie w domu.
Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym
Co będzie potrzebne:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1kg marchewki
- woda
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- sól, pieprz
Jak to zrobić:
- W garnku rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, dodać do cebuli.
- Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut.
- Zalać wodą, tylko tyle aby zakryła marchewkę, przykryć i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka.
- Dodać pomidory, zagotować.
- Zmiksować
- Dodać mleko kokosowe, wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać udekorowana mleczkiem kokosowym.
Zupa marchewkowa z solonymi migdałami
Co będzie potrzebne:
Na Zupę:
- 1 średnia cebula
- 500g marchewki
- pół opakowania śmietanki kokosowej (20-30g)
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 500ml bulionu warzywnego
- pół puszki mleczka kokosowego (200ml)
- oliwa do smażenia
Do Migdałów:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody
- 1,5 łyżeczki cukru
- 30g migdałów w płatkach
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 0,25 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry
Jak to zrobić:
- W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i starty imbir.
- Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, śmietankę kokosową i kolendrę.
- Wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez kilka minut.
- Zalać bulionem, wymieszać, zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do czasu aż marchewka będzie miękka.
- Przygotowanie migdałów:
- W miseczce wymieszać 0,5 łyżeczki cukru, sól, pieprz, kolendrę i curry.
- Masło, wodę i cukier roztopić na patelni, zagotować, aby składniki się połączyły.
- Na suchą patelnię wsypać migdały i smażyć przez około minutę aż się przyrumienią.
- Dodać mieszankę przypraw, wymieszać, aby migdały dokładnie się nią pokryły i zestawić z ognia.
- Przełożyć na ręcznik papierowy, aby ostygły i odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
- Gdy marchewka będzie miękka, zupę zdjąć z ognia.
- Przestudzić, dokładnie zmiksować.
- Dolać mleczko kokosowe (pół puszki lub do smaku)
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.
- Podawać udekorowaną uprażonymi migdałami i niewielką ilością mleka kokosowego.
Smacznego!
Mam nadzieję, że moje pomysły na zupy marchewkowe Wam się spodobały i że wkrótce przygotujecie je w swoich kuchniach;) Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się wrażeniami i dajcie znać czy Wam smakowały!
Jeżeli spodobały się Wam te pomysły to odsyłam was na mojego bloga kulinarnego po więcej ciekawych przepisów na tego typu zupy, choć z innymi dodatkami 🙂 Zupa marchewkowa z morelami, imbirem, kolendrą, pomarańczą.
Jeżeli spodobały się Wam te pomysły to odsyłam was na mojego bloga kulinarnego po więcej ciekawych przepisów na tego typu zupy, choć z innymi dodatkami 🙂 Zupa marchewkowa z morelami, imbirem, kolendrą, pomarańczą.
Pozdrawiam!