Szkocka zapiekanka (pie) z wołowiną – scottish steak pie to danie tradycyjnie serwowane w wielu szkockich domach w Nowy Rok. Jest to typowe comfort food, czyli jedzenie, które kojarzy się z domem, dzieciństwem, jest smaczne i pożywne, łatwe w przygotowaniu i przywołuje wspomnienia. Potrawy tego typu, to zazwyczaj domowe jedzenie, które może nie wygląda pięknie, ale jest niezwykle smaczne i serwowane w dużych, szczerych ilościach.
Szkocka zapiekanka (pie) z wołowiną
Nie jest dokładnie jasne dlaczego pie stał się tradycyjnym noworocznym daniem. Wynika to najprawdopodobniej z faktu, że dzień ten nie zawsze był dniem wolnym od pracy. W Szkocji 1 stycznia został dniem świątecznym w 1871 roku. Ludzie po prostu nie mieli czasu na przygotowanie obiadu na ten dzień. Dlatego też często kupowali taki duży placek nadziewany wołowiną u lokalnego rzeźnika i mieli gotową potrawę, gdy wyspali się po sylwestrowej nocy.
Więcej o szkockich tradycjach świąteczno – nowowrocznych możecie przeczytać w osobnym wpisie
Inna teoria mówi, że zapiekanka z wołowiny to świetne danie na kaca. Można je przygotować wcześniej, a późnej tylko podgrzać, dlatego jest to idealna potrawa, na dzień w którym nie ma czasu lub sił na gotowanie.
W Szkocji pod koniec roku we wszystkich sklepach możecie zobaczyć półki zapełnione gotowymi zapiekankami z wołowiną. U lokalnych rzeźników można kupić domowe, ręcznie robione placki, które cieszą się ogromną popularnością.
Oczywiście szkocka zapiekanka z wołowiną, to danie które jada się nie tylko w pierwszy dzień roku. Jest to popularna potrawa i często można spotkać ją w menu wielu pubów.
Przygotowanie szkockiego pie z wołowiną nie jest skomplikowane, dlatego warto spróbować zrobić go samodzielnie. Aromatyczny gulasz wołowy, zamknięty pod pierzynką z ciasta francuskiego, to idealny pomysł na domowy posiłek w pierwszy dzień nowego roku! Przygotowałam dla Was przepis na to tradycyjne szkockie danie.
Szkocka zapiekanka (pie) z wołowiną – przepis
Zrobienie szkockiej zapiekanki z mięsem wołowym nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Należy zacząć oczywiście od przygotowania mięsa, czyli ugotowania gulaszu. Można to zrobić wcześniej, ugotowane mięso można nawet zamrozić, a wyjąć z zamrażarki, gdy najdzie Was ochota na smakowitą zapiekankę. Następnie mięso zapieka się w naczyniu pod ciastem francuskim.
Składniki
- 700g wołowiny
- kilka łyżek mąki
- olej/masło do smażenia
- 2 duże cebule
- 500ml wywaru wołowego, może być z kostki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka kropli sosu Worcestershire
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- gotowe, rozwałkowane ciasto francuskie
- 1 roztrzepane jajko lub kilka łyżek mleka
Przygotowanie
Mięso pokroić w kawałki wielkości kęsa.
2-3 łyżki mąki wysypać na głęboki talerz i obtoczyć w niej mięso. Nadmiar mąki otrząsnąć z mięsa.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim mięso, aż będzie rumiane. Mięso należy smażyć partiami, aby nie było go na patelni jednorazowo zbyt dużo. Mięso ma się smażyć, a nie dusić. Gdy zbyt duża ilość mięsa puści soki, na patelni będzie zbyt dużo płynu.
Przesmażone mięso przełożyć na talerz i usmażyć kolejną porcję.
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na osobnej patelni na oleju z dodatkiem masła. Smażyć do momentu aż cebula się zeszkli.
Przesmażone mięso oraz cebulę przełożyć do rondla lub garnka, zalać bulionem wołowym, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Gulasz dusić na minimalnym ogniu przez 1,5 – 2 godzin, lub do czasu będzie miękkie. Mieszać od czasu do czasu. W razie potrzeby, gdyby sos był zbyt gęsty można dolać niewielką ilość wody. Pod koniec gotowania doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
Gdy gulasz będzie gotowy, przełożyć go do żaroodpornego naczynia, ja użyłam emaliowanej brytfanki. Naczynie nie może być zbyt duże, gulasz powinien wypełniać je prawie do pełna. Na naczyniu, nad farszem rozłożyć ciasto francuskie, docisnąć na brzegach, a w środkowej części zrobić niewielki otwór, aby para miała którędy uchodzić. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut, lub do czasu, aż ciasto będzie rumiane.
Szkocki pie z wołowiną można podawać z ziemniakami lub frytkami oraz z ulubionymi warzywami, marchewką, groszkiem czy brokułem.
Smacznego!
Szkocka zapiekanka (pie) z wołowiną
DrukujSkładniki
Czas czytania 5 min- 700g wołowiny
- kilka łyżek mąki
- olej/masło do smażenia
- 2 duże cebule
- 500ml wywaru wołowego, może być z kostki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka kropli sosu Worcestershire
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- gotowe, rozwałkowane ciasto francuskie
- 1 roztrzepane jajko lub kilka łyżek mleka
Przygotowanie
Czas czytania 5 min
Mięso pokroić w kawałki wielkości kęsa.
2-3 łyżki mąki wysypać na głęboki talerz i obtoczyć w niej mięso. Nadmiar mąki otrząsnąć z mięsa.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim mięso, aż będzie rumiane. Mięso należy smażyć partiami, aby nie było go na patelni jednorazowo zbyt dużo. Mięso ma się smażyć, a nie dusić. Gdy zbyt duża ilość mięsa puści soki, na patelni będzie zbyt dużo płynu.
Przesmażone mięso przełożyć na talerz i usmażyć kolejną porcję.
W międzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na osobnej patelni na oleju z dodatkiem masła. Smażyć do momentu aż cebula się zeszkli.
Przesmażone mięso oraz cebulę przełożyć do rondla lub garnka, zalać bulionem wołowym, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Gulasz dusić na minimalnym ogniu przez 1,5 – 2 godzin, lub do czasu będzie miękkie. Mieszać od czasu do czasu. W razie potrzeby, gdyby sos był zbyt gęsty można dolać niewielką ilość wody. Pod koniec gotowania doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
Gdy gulasz będzie gotowy, przełożyć go do żaroodpornego naczynia, ja użyłam emaliowanej brytfanki. Naczynie nie może być zbyt duże, gulasz powinien wypełniać je prawie do pełna. Na naczyniu, nad farszem rozłożyć ciasto francuskie, docisnąć na brzegach, a w środkowej części zrobić niewielki otwór, aby para miała którędy uchodzić. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut, lub do czasu, aż ciasto będzie rumiane.
Szkocką zapiekankę z wołowiną można podawać z ziemniakami lub frytkami oraz z ulubionymi warzywami – marchewką, groszkiem czy brokułem.
2 komentarze
## Comment SPAM Protection: Shield Security marked this comment as „Trash”. Powód: Failed AntiBot Verification ##
Przez przypadek wpadłem na Twój artykuł i muszę przyznać, że tego nie żałuję. Chociaż rzadko mi się to zdarza, to zainspirowałeś mnie do tego stopnia, że nie mogłem obyć się bez komentarza. Dziękuję i pozdrawiam.
Bardzo dziękuję i cieszę się, że wpis Ci się podobał.