Rozgrzewające potrawy na jesień i zimę
Kurczak vindaloo
- 2 piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 2 centymetry świeżego, startego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 1 łyżeczka płatków chili
- 0,5 łyżeczki soli
- 2cm laski cynamonu
- oliwa do smażenia
Curry z kurczaka po cejlońsku
- 2 piersi z kurczaka
- szklanka wody
- 2 cebule
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżeczki przeciśniętego przez praskę czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżeczki delikatnej przyprawy curry
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 saszetka śmietanki kokosowej
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- świeża kolendra
Tajine z baraniny
- 650g baraniny
- sól i pieprz
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pasty harissa
- 16 suszonych moreli
- 2 garście rodzynek
- 3 goździki
- gwiazdka anyżu
- kilkucentymetrowa laska cynamonu
- szczypta szafranu
- pół czerwonej papryki
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 250ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150g ciecierzycy z puszki
- posiekana kolendra do przybrania
- olej do smażenia
Chili con carne
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chili (ilość należy uzależnić od własnych preferencji i ostrości papryczek)
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 1 litr przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
Rajma Masala
Jest to wegetariańskie curry, którego głównym składnikiem jest czerwona fasola, z pomidorowym, aromatycznym sosem. Danie jest bardzo smaczne i niezwykle sycące.
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 puszki pomidorów
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- kawałek laski cynamonu (2cm)
- 3 goździki
- 1 łyżka nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki nasion kminu
- 1-2 suszone papryczki chili (zależy od ostrości)
Curry
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić przez kolejne kilka-kilkanaści minut. Podawać natychmiast z chlebkiem nan.
Ciecierzyca na ostro
Idealne danie dla wegetarian, ale jestem pewna,że zasmakuje także tym którzy nie mogą obejść się bez mięsa. Potrawa ta może być daniem głównym, lub w mniejszej ilości podana jako przystawka. Pierwszy raz spróbowałam tego dania w indyjskiej restauracji, właśnie jako przystawkę, która tak bardzo nam z K. zasmakowała, że postanowiłam ja odtworzyć i podzielić się z Wami tym przepisem;)
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 cebula
- 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 puszka pomidorów
- 2 puszki ciecierzycy (800g)
- 2 średnie ziemniaki
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam – masala
- sól
- oliwa
2 komentarze
Same pyszności – super fotki
Dziękuję! 🙂