Martynosia
  • Edynburg
  • Szkocja
  • Podróże
    • Anglia
    • Belgia
    • Cypr
    • Dania
    • Francja
    • Grecja
    • Hiszpania
      • Wyspy Kanaryjskie
    • Islandia
    • Malta
    • Polska
    • Portugalia
      • Madera
    • Wyspy Zielonego Przylądka
  • Rower
  • Kulinaria
  • Dom
  • DIY
  • Inne
  • O mnie
  • Kontakt

Martynosia

  • Edynburg
  • Szkocja
  • Podróże
    • Anglia
    • Belgia
    • Cypr
    • Dania
    • Francja
    • Grecja
    • Hiszpania
      • Wyspy Kanaryjskie
    • Islandia
    • Malta
    • Polska
    • Portugalia
      • Madera
    • Wyspy Zielonego Przylądka
  • Rower
  • Kulinaria
  • Dom
  • DIY
  • Inne
InneKulinaria

Jak przetrwać jesień #4

30/11/2014
Dziś nadeszła pora na ostatni już wpis z serii jak przetrwać jesień. Mam nadzieję, że te posty się Wam podobały i że choć troszkę przyczyniły się do poprawy Waszego nastroju, a dzięki pomysłom w nich zawartym, jesienne wieczory mijały szybko, w milej i przyjemnej atmosferze. Na zakończenie serii postanowiłam przygotować wpis nieco odmienny od pozostałych, a mianowicie kulinarny. Przeczytacie w nim o rozgrzewających, aromatycznych typowo jesiennych potrawach. Jesień bowiem to idealna pora na zaszycie się w kuchni i spokojne, powolne pichcenie. 
jak przetrwac jesien

Jak przetrwać jesień

 Kulinaria

  1. Potrawy jednogarnkowe takie jak casserole, dania z wolnowara czy tagine – jesienią i zimą zawsze nachodzi mnie na przygotowanie takich pysznych, sycących, jednogarnkowych potraw. O kilku z nich pisałam w poście o rozgrzewających potrawach, mam nadzieję, że znajdziecie wśród nich coś dla siebie, ja osobiście polecam tagine z baraniny – pychotka! 🙂 
  2. Zapiekanki – sycące, proste dania (najczęściej makaronowe, choć nie tylko), które idealnie nadają się do postawienia na stół i wspólnego jedzenia w gronie znajomych.
  3. Curry – aromatyczne indyjskie potrawy są idealne na chłodne jesienne dni, ponieważ fantastycznie rozgrzewają dzięki dużej zawartości różnego rodzaju rozgrzewających przypraw. 
  4. Zupy – gęste, warzywne, sycące, fantastycznie rozgrzewające. Kilka ciekawych przepisów przedstawiłam Wam w poście o rozgrzewających zupach.
  5. Ciasta – aromatyczne, pachnące, najlepiej z dodatkiem orientalnych przypraw oraz sezonowych owoców np. gruszek – to idealny dodatek każdego podwieczorku. 
  6. Herbata – dodatek miodu lub imbiru sprawi, że taki napój nie tylko cudownie nas rozgrzeje, ale także dobrze wpłynie na nasze zdrowie. Jeżeli jesteście bardzo zmarznięci polecam wypróbować herbatkę „z prądem”, czyli z dodatkiem rumu. Jeżeli natomiast lubicie orientalne smaki, polecam wypróbować herbatę po indyjsku (masala chai) – mocno słodką z dodatkiem mleka, kardamonu i innych orientalnych przypraw.
  7. Grzane piwo – niesamowicie rozgrzewające, z dodatkiem miodu, goździków i cynamonu, stanowi fantastyczny napój na mroźne dni.
  8. Grzane wino – podobnie rozgrzewające jak grzane piwo, dodatek egzotycznych przypraw takich jak cynamon czy goździki, ziele angielskie czy kardamon sprawia, że cudownie pachnie i ma specyficzny orientalny aromat. 
  9. Czekolada na gorąco – to oczywiście coś dla fanów słodyczy;) 
  10. Kakao – idealne na leniwe poranki, spędzane w piżamie, ciepłych skarpetach i grubym swetrze.
jak przetrwac jesienTagine z baraniny 
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem

Curry bananowe z kurczaka
 
pomysly na rozgrzewajace zupyZupa marchewkowa z soczewicą
ciasto na jesienCiasto marchewkowe z ananasem

A jakie są Wasze kulinarne pomysły na jesień? Co najbardziej lubicie gotować o tej porze roku? Koniecznie napiszcie! 

Pozdrawiam!
 
Jak przetrwać jesień #4 was last modified: 2 października, 2018 by Martynosia
2 komentarze
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Martynosia

Poprzedni wpis
Jak przetrwać jesień #3
Następny wpis
Podsumowanie starego i plany na nowy rok

Może Cię zainteresować

Minimalizm moimi oczami

Jedzenie na Maderze

Jesień – rozgrzewające potrawy

Jesień – rozgrzewające zupy

Dieta i sport, czyli o zdrowych nawykach

Ile oszczędzam nie kupując jedzenia w pracy

Drinki na halloween

Podsumowanie starego i plany na nowy rok

Jaki był mój 2014 rok

Podsumowanie 2019 i plany na 2020

2 komentarze

Domini Dom 02/12/2014 - 19:27

Jesienią jak i zimą w mojej kuchni najczęściej przygotowuje się właśnie dania jednogarnkowe i zapiekanki. Nie dość, że bardzo sycące, to jakoś tak najbardziej rozgrzewające mi się wydają 😉 Pozdrowionka.

Reply
Królowa Karo 10/12/2014 - 11:07

Faktycznie jesień sprzyja gotowaniu. A potem na wiosnę zostają te zimowe kilogramy do zgubienia.

Reply

Zostaw komentarz Cancel Reply

Follow Me

Facebook

O mnie

O mnie

Rodowita Łodzianka od 15 lat mieszkająca w Edynburgu w Szkocji. Pracuje, gotuje, podróżuje, jeździ rowerem i robi zdjęcia. A wszystko to pragnie pokazać na blogu.

Bądźmy w kontakcie

Facebook Instagram Pinterest Email

Popularne Wpisy

  • Water of Leith Walkway

  • Jak wyhodować awokado

  • Queensferry Crossing nowy most nad zatoką Forth

  • Kemping na dziko w Szkocji

INSTAGRAM

  • Fantastyczna zime mamy w tym roku w Szkocji! Pieknie, snieznie, mroznie, slonecznie, czego chciec wiecej! Taka pogoda nastraja do dlugich
  • Pierwsze oznaki wiosny pojawily sie w Szkocji First sights of spring have appeared in Scotland #springtime #springflowers #spring #springbloom #springinthecity
  • Dzis przypada #burnsnight czyli uroczystosc upamietniajaca urodziny tego wielkiego szkockiego poety. Tradycyjnie swietuje sie ja jedzac haggisa, pijac whisky i
  • Dzis po pracy, korzystajac z pieknej pogody, wybralam sie na mosty nad zatoka Forth. Fantastyczny spacer po #forthroadbridge w pieknym
Marzec 2021
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« Lut    

Archiwa

Follow my blog with Bloglovin
zBLOGowani.pl

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda