Kulinarne Piątki
Mamy już oficjalnie jesień, a wraz z nią sezon na dynie. Ta pora roku nieodłącznie kojarzy mi się z dynią – wielką, pomarańczową, pękatą olbrzymką. Choć oprócz tych najbardziej popularnych istnieje wiele innych odmian i rodzajów w przeróżnych kształtach i kolorach. Wystarczy przejść się na jesienny targ, aby znaleźć mnóstwo tych przepięknych i cieszących oko warzyw. Dynie można wykorzystać przede wszystkim do gotowania, ale także do dekoracji – wspaniale prezentuje się w domowym wnętrzu w towarzystwie kasztanów, wrzosów czy jesiennych kwiatów. O tym napisze więcej innym razem, dziś natomiast chciałabym skupić się na walorach smakowych dyni i przedstawić kilka propozycji tego co można z niej ugotować.
Dynia to cudowne warzywo, z którego można przygotować całe mnóstwo różnorodnych potraw, od dan śniadaniowych poczynając, przez zupy i dania główne, na deserach i koktajlach kończąc.
Krem z dyni z ciecierzycą
- 1-2 szalotki lub dymka
- 1 papryczka chili
- pół dyni piżmowej
- 3 małe marchewki
- kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
- gałązka świeżego rozmarynu
- litr wrzątku
- puszka ciecierzycy (400g)
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Jak to zrobić:
- Szalotkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z rozmarynem, papryczką chili i kostką rosołową.
- Dynie obrać, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować.
- Marchewkę obrać i zmiksować.
- W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej zmiksowaną masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką.
- Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę.
- Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować.
- Dodać ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.
- Podawać natychmiast przybraną jogurtem greckim.
Dynia w mleku kokosowym
- 200ml mleka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 ząbki czosnku
- 2,5cm kawałek świeżego imbiru
- 700g dyni
- sól, pieprz
- papryczka chili
- świeża kolendra do dekoracji
- oliwa do smażenia
Jak to zrobić:
- W misce wymieszać mleko kokosowe z czerwoną pastą curry i cukrem.
- W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę i imbir starty na drobnej tarce, aż lekko zbrązowieją.
- Dodać pokrojoną w niewielką kostkę dynię, chwilę smażyć.
- Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20 minut, aż dynia lekko zmięknie, następnie zdjąć pokrywkę i gotować dalej aż sos zgęstnieje.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać udekorowane drobno pokrojonym chili i listkami kolendry.
Makaron w sosie dyniowym
- 250g ulubionego makaronu (np. muszelki, świderki u mnie kokardki)
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- kubek pure z dyni
- kubek bulionu warzywnego
- 1 czubata łyżka serka Philadelphia
- duża szczypta pieprzu kajeńskiego (lub do smaku)
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta kurkumy
- szczypta szałwii
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej i/lub masło do smażenia
Jak to zrobić:
- Makaron ugotować al dente, odcedzić.
- W rondlu rozgrzać oliwę z masłem przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę i drobno posiekaną szalotkę.
- Dodać pure z dyni i bulion warzywny, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu prze kilka minut.
- Dodać przyprawy – słodką paprykę, pieprz kajeński, szałwię, gałkę muszkatołową i czarny pieprz.
- Dodać serek Philadelphia i dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści.
- Gotować przez kolejne kilka minut.
- Doprawić do smaku.
- Dodać makaron, wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i podgrzał.
- Natychmiast podawać.