Czas czytania 2 min
Mam nadzieje, ze spodobały się Wam moje pomysły na dania z buraczków? Jeżeli przygotowaliście któryś z przepisów, to koniecznie dajcie znać!
Kulinarne piątki
Jak może zauważyliście w piątki publikuje posty związane z kulinariami i dziś chciałabym przedstawić Wam kolejną porcję przepisów. Tym razem postanowiłam przygotować zestawienie dań z buraków. Mam nadzieję, że lubicie to warzywo, bo jest ono bardzo smaczne, zdrowe i ma przepiękny kolor;) Z buraków można wyczarować całą masę fantastycznych rzeczy od prostego carpaccio poczynając przez zupy, tarty, buraki pieczone, które można wykorzystać w sałatkach lub jako farsz do pierogów, a na deserach kończąc.
Przepisy, które wybrałam są banalnie proste, i ograniczają się do zaledwie kilku składników, a jednocześnie są niezwykle efektowne i smaczne. Jestem pewna, że z ich przygotowaniem poradzić sobie każdy;) Polecam!
Sałatka z buraczków z jabłkiem
Co będzie potrzebne:
- 3-4 buraki ugotowane (w oryginalnym przepisie użyto buraczków marynowanych, ale te wydawały mi się zbyt kwaśne)
- 2 jabłka
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Jak to zrobić:
- Buraczki i jabłka pokroić w kostkę wielkości około 0,5 centymetra.
- Wrzucić do miski i skropić sokiem z cytryny.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez i jogurt i wszystko delikatnie wymieszać.
- Schłodzić.
Pasta buraczkowa do kanapek
Co będzie potrzebne:
- 150g chudego białego sera
- 2-3 ugotowane buraki starte na tarce o małych oczkach
- 1-2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie)
Jak to zrobić:
- Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
- Podawać na ulubionym pieczywie lub krakersach.
Kotleciki z indyka z buraczkiem i feta
Co będzie potrzebne:
- 250g mięsa mielonego z indyka
- 1 średni burak (gotowany lub pieczony)
- garść pokruszonej fety
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół małej czerwonej cebuli
- 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
Jak to zrobić:
- W misce wymieszać mięso, buraczek (pokrojony w drobną kosteczkę), koperek, pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz oraz fetę.
- Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać odrobinę wody.
- Wilgotnymi rękoma formować kotlety.
- Smażyć na patelni lub na grillu elektrycznym.
Rada: Aby faktycznie przygotowanie dań z buraków zajęło jak najmniej czasu, polecam używać już ugotowanych buraków, które można kupić np. w Lidlu, jest to niezwykle pomocne, ponieważ cechą charakterystyczną buraków jest to, że bardzo długo się gotują/pieką.
Mam nadzieje, ze spodobały się Wam moje pomysły na dania z buraczków? Jeżeli przygotowaliście któryś z przepisów, to koniecznie dajcie znać!
Pozdrawiam!
