Czas czytania 3 min
Jak to zrobić:
Włoska zupa pomidorowa
Jak to zrobić:
Zupa z pieczonej papryki
Co będzie potrzebne:
Jak to zrobić:
Jesteśmy na półmetku lata, jest to chyba najwspanialszy okres jeżeli chodzi o zasobność i różnorodność dostępnych warzyw i owoców. Najwspanialsze z nich to przede wszystkim pomidory i papryka, ale są także cukinie, kalafiory, a już niedługo także dynie. Zupy to wspaniałe, szybkie i proste w przygotowaniu dania, które z pewnością zasmakują wszystkim. Dziś chciałabym zaproponować 3 pyszne przepisy na zupy na lato, choć nie są to chłodniki, o których pisałam w zeszłym roku. Dziś, ponieważ mamy już sierpień, proponuję zupy na ciepło, bo wieczory są już chłodne, a takie zupy – kremy z sezonowych warzyw idealnie sprawdzą się późno letni obiad. Zapraszam!
Krem groszkowy z miętą
Co będzie potrzebne:
- łyżka oliwy
- 4-5 łodyg dymki
- 1 ząbek czosnku
- 500g mrożonego zielonego groszku
- 500ml wrzątku
- łyżeczka Vegety, Warzywka lub innego rodzaju przyprawy z suszonymi warzywami (ewentualnie pół kostki bulionowej)
- pęczek mięty
- sok z połowy cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Jak to zrobić:
- W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej dymkę pokrojoną w cienkie plasterki i czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Dodać groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby woda zakryła warzywa).
- Dodać posiekaną miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować.
- Dodać Vegetę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny.
- Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor.
- Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku.
- Podawać przybraną groszkiem i miętą.
Włoska zupa pomidorowa
Co będzie potrzebne:
- 1 średnia czerwona cebula
- 700g świeżych dojrzałych pomidorów
- 400ml bulionu warzywnego
- 50g mielonych migdałów
- 100ml śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- bazylia
- sól, pieprz
- łyżka masła do smażenia
Jak to zrobić:
- Na suchej patelni uprażyć migdały (ostrożnie, aby ich nie przypalić!).
- W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory.
- Pomidory dusić przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka.
- Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut.
- Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito.
- Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier.
- Zupę pomidorową chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią.
- Podawać gorącą przybraną śmietaną.
Zupa z pieczonej papryki
Co będzie potrzebne:
- 6 czerwonych papryk
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 – 2 ząbki czosnku
- bazylia
Jak to zrobić:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Papryki i papryczki chili przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry.
- Pomidory przekroić na pół i położyć przekrojoną częścią do góry.
- Warzywa skropić oliwą, posypać cukrem, posiekaną bazylią oraz solą i pieprzem.
- Paprykę i pomidory piec przez 60 minut.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli.
- Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, dać im chwilę, aby przestygły, a następnie ściągnąć z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić).
- Upieczone i obrane warzywa wrzucać do garnka z przesmażoną cebulą.
- Wszystko smażyć, mieszając, wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
- Zupę paprykową dokładnie zmiksować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią.
- Natychmiast podawać przybraną listkami świeżej bazylii.
Mam nadzieję, że moje pomysły na letnie zupy przypadły Wam do gustu i że je wypróbujecie 🙂 Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się wrażeniami i dajcie znać czy Wam smakowały!
Pozdrawiam!