Martynosia
  • Szkocja
    • Edinburgh
    • Ciekawostki
  • Podróże
    • Anglia
    • Belgia
    • Cypr
    • Dania
    • Grecja
    • Hiszpania
      • Wyspy Kanaryjskie
    • Malta
    • Portugalia
      • Madera
    • Wyspy Zielonego Przylądka
  • Rower
  • Kulinaria
  • DIY
  • Inne
  • O mnie
  • Kontakt

Martynosia

  • Szkocja
    • Edinburgh
    • Ciekawostki
  • Podróże
    • Anglia
    • Belgia
    • Cypr
    • Dania
    • Grecja
    • Hiszpania
      • Wyspy Kanaryjskie
    • Malta
    • Portugalia
      • Madera
    • Wyspy Zielonego Przylądka
  • Rower
  • Kulinaria
  • DIY
  • Inne
Kulinaria

3 zupy na lato

05/08/2016
Jesteśmy na półmetku lata, jest to chyba najwspanialszy okres jeżeli chodzi o zasobność i różnorodność dostępnych warzyw i owoców. Najwspanialsze z nich to przede wszystkim pomidory i papryka, ale są także cukinie, kalafiory, a już niedługo także dynie. Zupy to wspaniałe, szybkie i proste w przygotowaniu dania, które z pewnością zasmakują wszystkim. Dziś chciałabym zaproponować 3 pyszne przepisy na zupy na lato, choć nie są to chłodniki, o których pisałam w zeszłym roku. Dziś, ponieważ mamy już sierpień, proponuję zupy na ciepło, bo wieczory są już chłodne, a takie zupy – kremy z sezonowych warzyw idealnie sprawdzą się późno letni obiad. Zapraszam!

 

pomysł na letnią zupę

Krem groszkowy z miętą

 
zupa na lato


Co będzie potrzebne:

  • łyżka oliwy
  • 4-5 łodyg dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 500g mrożonego zielonego groszku
  • 500ml wrzątku
  • łyżeczka Vegety, Warzywka lub innego rodzaju przyprawy z suszonymi warzywami (ewentualnie pół kostki bulionowej)
  • pęczek mięty
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Jak to zrobić:
  1. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej dymkę pokrojoną w cienkie plasterki i czosnek wyciśnięty przez praskę. 
  2. Dodać groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby woda zakryła warzywa).
  3. Dodać posiekaną miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować. 
  4. Dodać Vegetę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. 
  5. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor. 
  6. Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. 
  7. Podawać przybraną groszkiem i miętą.
 

Włoska zupa pomidorowa
pomysł na zupę na lato

Co będzie potrzebne:

  • 1 średnia czerwona cebula
  • 700g świeżych dojrzałych pomidorów
  • 400ml bulionu warzywnego
  • 50g mielonych migdałów
  • 100ml śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • łyżka masła do smażenia

Jak to zrobić:

  1. Na suchej patelni uprażyć migdały (ostrożnie, aby ich nie przypalić!).
  2. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. 
  3. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory. 
  4. Pomidory dusić przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. 
  5. Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut. 
  6. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. 
  7. Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. 
  8. Zupę pomidorową chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. 
  9. Podawać gorącą przybraną śmietaną.

Zupa z pieczonej papryki
letnia zupa,


Co będzie potrzebne:
  • 6 czerwonych papryk
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • bazylia

Jak to zrobić:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 
  2. Papryki i papryczki chili przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. 
  3. Pomidory przekroić na pół i położyć przekrojoną częścią do góry. 
  4. Warzywa skropić oliwą, posypać cukrem, posiekaną bazylią oraz solą i pieprzem. 
  5. Paprykę i pomidory piec przez 60 minut.
  6. W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli. 
  7. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, dać im chwilę, aby przestygły, a następnie ściągnąć z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić).
  8. Upieczone i obrane warzywa wrzucać do garnka z przesmażoną cebulą. 
  9. Wszystko smażyć, mieszając, wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. 
  10. Zupę paprykową dokładnie zmiksować. 
  11. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią.
  12. Natychmiast podawać przybraną listkami świeżej bazylii.

 

Mam nadzieję, że moje pomysły na letnie zupy przypadły Wam do gustu i że je wypróbujecie 🙂 Jeżeli tak, to koniecznie podzielcie się wrażeniami i dajcie znać czy Wam smakowały! 


Pozdrawiam!


3 zupy na lato was last modified: Sierpień 27th, 2017 by Martynosia
0 Komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Martynosia

Poprzedni wpis
Wakacje na Wyspach Zielonego Przylądka – Boa Vista
Następny wpis
Boa Vista – wycieczka dookoła wyspy

Może Cię zainteresować

Jak przetrwać jesień #4

Jesień – rozgrzewające przyprawy

Jedzenie na Maderze

3 pomysły na szparagi

Pitt Street Food Yard

Chłodnik – idealna zupa na upały – 3...

Szkockie „przysmaki” #2

Jesień – rozgrzewające potrawy

Dieta i sport, czyli o zdrowych nawykach

Szkockie „przysmaki” #1

Zostaw komentarz Cancel Reply

O mnie

O mnie

Jestem rodowitą Łodzianką, ale od ponad 10 lat mieszkam w Edynburgu w Szkocji. Pracuję, gotuję, podróżuję, jeżdżę rowerem i robię zdjęcia. A wszystko to pragnę pokazać na blogu.

Bądźmy w kontakcie

Facebook Instagram Pinterest Email

Popularne Wpisy

  • Water of Leith Walkway

  • Wieczór Burnsa

  • Cape Verde, czyli Wyspy Zielonego Przyladka

  • Jak wyhodować awokado

Follow Me

Facebook

Instagram

  • Zamek edynburski to imponujaca budowla ktora goruje nad miastem Z
  • W Edynburgu mozna znalezc wiele urokliwchh miejsc i zaulkow Jednym
  • Oto co mozna wypatrzec spacerujac zaulkami Edynburga   This
  • Lokomotywy parowe to male dziela sztuki Uwielbiam je i odwiedzam

Kalendarz

Luty 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Archiwa

Follow my blog with Bloglovin
zBLOGowani.pl

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda