Kurczak Tikka Masala – kultowe szkockie danie? Z pewnością wielu z Was zawoła – Hej! Czy tobie coś się nie pomyliło!? Kurczak tikka masala i kuchnia szkocka? Coś tu nie gra!
Spokojnie, wszystko się zgadza i w tym wpisie wyjaśnię o co chodzi 😉

Kurczak Tikka Masala kultowe szkockie danie
Kurczak tikka masala to jedno z najpopularniejszych dań kuchni brytyjskiej i powstało właśnie w Szkocji! Tę potrawę można znaleźć w menu niemal każdej restauracji, pubu czy knajpki z daniami na wynos w całej Wielkiej Brytanii. To że kuchnia indyjska jest na Wyspach Brytyjskich niezwykle popularna wie chyba każdy i nie trzeba tego udowadniać. Ale dlaczego Tikka Masala uważana jest za szkockie danie? O tym za chwilę.
Szeroko rozumiana kuchnia indyjska pojawiła się w Wielkiej Brytanii wraz z napływem imigrantów z dawnych kolonii – głównie z Pakistanu, Bangladeszu i Indii. Miało to miejsce już od lat 50 – 60-tych XX wieku. Azjaci przyjeżdżali do Zjednoczonego Królestwa w poszukiwaniu lepszego życia – do pracy głównie w przemyśle ciężkim oraz włókienniczym.
Imigrantom z półwyspu indyjskiego brakowało jednak ich tradycyjnego jedzenia. W ówczesnych czasach na Wyspach trudno było o egzotyczne przyprawy, warzywa, strączki czy inne produkty tradycyjnie wykorzystywane w tamtejszej kuchni. Wielu imigrantów uprawiało własne warzywa w przydomowych ogródkach, a przyprawy przywozili z rodzinnego kraju.
Stopniowo, w największych skupiskach imigranckich, zaczęły powstawać niewielkie restauracje serwujące jedzenie głównie dla pobratymców. Z czasem restauracje te zaczęli także odwiedzać Brytyjczycy, którym zasmakowała ta egzotyczna kuchnia. I tak kuchnia indyjska stała się jedną z najpopularniejszych kuchni na Wyspach Brytyjskich.
Kurczak Tikka Masala prosto z Glasgow
Teraz wyjaśnię dlaczego kurczak tikka masala uważany jest za szkockie danie. Istnieje oczywiście wiele teorii mówiących o historii powstania tej niezwykłej potrawy. Jedna z nich (i tej będziemy się trzymać 😉 ) mówi o tym, że właściciel restauracji w Glasgow – Ali Ahmed Aslam po raz pierwszy przygotował danie znane dziś jako kurczak tikka masala.
Historia mówi, że w 1971 roku do restauracji Aliego przyszedł klient i zamówił danie, które jednak niezbyt mu smakowało. Stwierdził, że kurczak, którego otrzymał był suchy i powiedział kucharzowi, że w Wielkiej Brytanii lubią mięso w sosie i poprosił o poprawienie dania. Szef kuchni zabrał talerz i zaczął się zastanawiać jak mógłby ulepszyć danie, aby zasmakowało wymagającemu klientowi. Nie wiele myśląc przygotował sos na bazie zupy pomidorowej z puszki z dodatkiem aromatycznych przypraw i jogurtu, zalał tym sosem kurczaka i podał klientowi. Ten był zachwycony kurczakiem zanurzonym w aromatycznym, słodko – kwaśnym, pomidorowym sosie.
W taki oto sposób narodziło się kultowe danie, które stało się symbolem kuchni brytyjskiej, a obecnie znane jest na całym świecie.
Restauracja w której powstało to niezwykłe danie istnieje do dziś i możecie się do niej wybrać jeśli tylko będziecie w Glasgow. Jest to restauracja Shish Mahal. Szef Ali Ahmed Aslam zmarł niestety w 2022 roku w wieku 77 lat, ale restauracja podtrzymuje tradycje i nadal serwuje to wymyślone tutaj danie.
Kurczak Tikka Masala – kilka słów o potrawie
Tikka masala to danie typu curry, w tym wypadku jest to mięso zanurzone w aromatycznym sosie. Należy jednak pamiętać, że słowo curry pochodzi z języka angielskiego, w Indiach nie jest znane. Tikka masala to danie na które składają się soczyste kawałki kurczaka, uprzednio zamarynowanego w jogurcie i przyprawach, a następnie zgrillowane na szaszłyku. Najlepiej zrobić to na tradycyjnym grillu, aby mięso miało charakterystyczny posmak ognia i dymu, oraz aby było nieco przypieczone. Kawałki mięsa następnie są zanurzone w aromatycznym, kremowym sosie przygotowanym z dobrze przesmażonej cebuli, czosnku i imbiru z dodatkiem przypraw oraz oczywiście pomidorów.
Kurczak tikka to rodzaj tradycyjnego indyjskiego dania (serwowanego także w Pakistanie i Bangladeszu), są to kawałki kurczaka (bez kości) marynowane w jogurcie i przyprawach, po czym grillowane w formie szaszłyka. Słowo tikka pochodzi z języka perskiego i oznacza “kawałki”.
Masala jest określeniem mieszanki przypraw. Każdy szef kuchni używa nieco innych przypraw i innych proporcji poszczególnych składników. Oczywiście taka mieszanka przypraw stanowi ścisłą tajemnicę każdego kucharza, bo to od niej zależy jak ostatecznie będzie smakowało danie. Dlatego też to danie może smakować różnie w różnych reastauracjach.
Sos masala powstaje z połączenia mieszanki przypraw (masala) z warzywami oraz płynem, w tym wypadku pomidorami. Sos powinien być gładki, delikatny, a jednocześnie głęboki w smaku.
Przekładając na polski Kurczak Tikka Masala to nic innego jak kawałki kurczaka w sosie z przyprawami 😉

Kurczak Tikka Masala Przepis
Polecam Wam skosztować tego kultowego dania w jednej lub kilku restauracjach lub w lokalach z jedzeniem na wynos. Jeżeli jednak chcielibyście spróbować swoich sił i samodzielnie przygotować kurczaka tikka masala, to poniżej przestawiam przepis na to danie. Przygotowanie tej potrawy nie jest zbytnio skomplikowane i z pewnością każdy da radę ugotować pysznego kurczaka tikka masala 😉
Jeżeli natomiast zainteresował Was ten przepis to zapraszam po więcej przepisów z kuchni indyjskiej na mojego bloga kulinarnego – Codzienne Gotowanie.
Czas czytania 5 min W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty, aby powstała jednolita pasta. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na większe kawałki. Dodać do pasty jogurtowej, dokładnie wymieszać, aby przyprawy pokryły mięso, przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Po czasie marynowania kurczaka grillować, najlepiej na tradycyjnym grillu węglowym, można to jednak zrobić także w piekarniku lub w air fryer. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oprószoną solą. Cebula powinna być miękka i lekko brązowa (uwaga, aby jej nie przypalić). Następnie dodać pastę czosnkowo – imbirową i smażyć na niedużym ogniu do czasu aż zacznie wydobywać się aromat. Dodać przyprawy: czerwoną paprykę kaszmirską, mieloną kolendrę, przyprawę garam masala i kmin rzymski, wszystko szybko wymieszać, aby przyprawy się nie przypaliły. Wlać pomidory i gotować na małym ogniu często mieszając do czasu aż sos zgęstnieje. Dolać szklankę wody i ponownie gotować na małym ogniu do czasu aż sos ponownie zgęstnieje. Sos odstawić do wystygnięcia. Następnie sos przelać do miksera i zmiksować tak, aby powstała gładka i kremowa konsystencja. Zmiksowany sos ponownie wlać na patelnię doprawić do smaku cukrem i/lub jogurtem, sos powinien być delikatnie słodko – kwaśny. Można też do smaku doprawić solą, a także przyprawą garam masala, jeśli jest zbyt mało wyrazisty. Sos gotować na małym ogniu przez kilka kolejnych minut aż zgęstnieje. Do sosu dodać zgrillowanego kurczaka, wszystko dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i podgrzało. Doprawić ostatecznie do smaku i podawać. Kurczaka Tikka Masala serwować przybranego świeżą kolendrą z ryżem i/lub chlebkiem naan. Smacznego!Kurczak Tikka Masala
Drukuj
Składniki
Czas czytania 5 minSkładniki na marynatę do kurczaka:
Składniki na sos:
Przygotowanie
Przygotowanie marynaty do kurczaka:
Przygotowanie sosu Tikka: