Czas czytania 3 min
Staraliśmy się nie pić piw, które już wcześniej piliśmy, lub takich które można kupić w każdym sklepie czy pubie, oraz takich których kiedyś próbowaliśmy i nam nie smakowały.
Piwa których skosztowaliśmy:
Oprócz tego próbowaliśmy także kilku fantastycznych cydrów.
W poprzedni weekend wybraliśmy się na Scottish Ale Beer Festival, czyli na Szkocki Festiwal Piwa Ale. Piwa ale są piwami górnej fermentacji, charakteryzują sie pełnym, słodkim, owocowym smakiem.
Na festiwalu było fantastycznie i już z niecierpliwością czekam na kolejny. Spędziliśmy tam całe piątkowe popołudnie, a następnie poszliśmy w sobotę od rana żeby odebrać koszulkę i znowu zeszło nam kilka godzin.
Na festiwalu było fantastycznie i już z niecierpliwością czekam na kolejny. Spędziliśmy tam całe piątkowe popołudnie, a następnie poszliśmy w sobotę od rana żeby odebrać koszulkę i znowu zeszło nam kilka godzin.
Wybór piw był przeogromny, każdy mógł tam znaleźć coś dla siebie.
Na wejściu, przy zakupie biletu (£6) dostaliśmy książeczkę informacyjną i szklankę w którą nalewane było piwo. Szklanki można było wybrać w dwóch rozmiarach: pintowa i półpintowa. My zdecydowaliśmy się na mniejszą, a piliśmy i tak po 1/3 pinty, aby móc skosztować więcej piw 😉
Piwa były podzielone wg regionów geograficznych oraz oznaczone wg typu piwa:
Regiony:
- Aberdeen, Grampian & Northern Isles
- Ayrshire & Wigtownshire
- Dumfries & Stewartry
- Edinburgh & South East Scotland
- The Kingdom of Fife
- Forth Valley
- Glasgow & West of Scotland
- Highlands & Western Isles
- Renfrewshire
- Tayside
Typy:
- Mild – lekkie, delikatne, słabe piwo (3,5%), o małej zawartości chmielu
- Old Ale/Strong Mild – nieco mocniejsze, lecz w smaku bardzo podobne do piw typu Mild, natomiast piwo typu Old Ale to piwo dojrzewające
- Bitter – cierpkie, zazwyczaj o mocy poniżej 4 %, ma zazwyczaj piekną ciemno-bursztynową barwę
- Best Bitter – podobne do Bitter, lecz nieco mocniejsze, 4,4-4,6%,
- Strong Bitter – piwo o mocy powyżej, 4,6%, zaliczane jest do nich Indian Pale Ale, które zazwyczaj ma ponad 5%
- Golden Ale – jest to stosunkowo nowy typ piwa, orzeźwiające o mocy od 3 do 5,3%
- Stout & Porter – ciemne piwa warzone na bazie prażonego słodu
- Barley Wine – ciężkie, mocne piwa, ich moc może dochodzić do 12%, nazwa wywodzi się od tego, że ma zbliżoną do wina zawartość alkoholu
- Speciality Beers – wszystkie pozostałe piwa, które nie pasują do powyższych kategorii, w tym piwa owocowe i pszeniczne
Staraliśmy się nie pić piw, które już wcześniej piliśmy, lub takich które można kupić w każdym sklepie czy pubie, oraz takich których kiedyś próbowaliśmy i nam nie smakowały.
Piwa których skosztowaliśmy:
- Heather Honey z browaru Black Isle – piwo typu Golden Ale, jasne, delikatnie słodkie z wyczuwalnym posmakiem miodu wrzosowego. Bardzo dobre.
- Black Hawk – piwo typu Old Ale/Strong Mild z Aberdeenshire – czekoladowy stout z dodatkiem cukru trzcinowego i kakao;)
- Kaiser – bardzo ciekawe piwo pszeniczne z browaru Brewmeister (jak powyższe) z dodatkiem miodu
- Ola Dubh – bardzo mocne piwo (11%) z browaru Harvierstoun, dojrzewające w dębowych beczkach po 12-letniej whisky Highland Park, dzięki czemu ma delikatny posmak tego szlachetnego trunku
- Mor Ticia – typowy stout z czekoladowym posmakiem
- Mochochono – pierwsze piwo z nowego edynburskiego browaru, o smaku kawowo-czekoladowym, interesujące
- Smoked Porter – bardzo aromatyczne, dymne piwo
- Lapsang Souchang Tea Pot – pyszne, dymne, ciemne piwo z browaru Tinpot
- Mango pot – zapowiadało się interesująco, niestety słabe, z lekko wyczuwalnym smakiem mango
- Black – z browaru Williams Bros, jak sama nazwa mówi ciemne, czarne piwo z posmakiem lukrecji
- Skullsplitter – mocne piwo (8,5%) typu Barley Wine z browaru z Orkney – intensywne, aksamitne, wytrawne piwo o owocowym smaku
- Double Chocolate Porter – czekoladowe, ciemne piwo z browaru Tryst
- Flight of the Kiwi – fantastyczne, lekko słodkie piwo o delikatnym smaku tego egzotycznego owocu 😉
Oprócz tego próbowaliśmy także kilku fantastycznych cydrów.
Tak jak napisałam na wstępie, impreza była moim zdaniem bardzo udana i bardzo nam się podobała, z niecierpliwością czekamy na przyszłoroczną edycję. Jest to wspaniała inicjatywa, dzięki której można poznać wiele fantastycznych piw, które nie są powszechnie dostępne.
Pozdrawiam!