Cranachan to szkocki deser, którego musicie spróbować! Jest to bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny i efektowny deser. Cranachan to idealne połączenie najlepszych szkockich produktów. Do jego przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka składników – świeże maliny, śmietana, płatki owsiane miód i oczywiście szkocka whisky. Jednym słowem ten deser to Szkocja na talerzu, a raczej w pucharku 🙂
Cranachan szkocki deser
Pierwotnie Cranachan był przygotowywany na zakończenie zbiorów, wtedy właśnie dojrzewały tutejsze, niezwykle smaczne maliny. Wówczas na stołach stawiano misy z tymi owocami, świeży lokalny ser crowdie, którego pierwotnie używano do przygotowania tego deseru. W związku z tym, że jest on trudno dostępny, powszechnie zastępuje się go śmietaną, gęstym jogurtem typu greckiego, a czasami nawet serkiem mascarpone. Nie mogło oczywiście zabraknąć płatków owsianych i miodu, a wszystko to było zakrapiane sporą ilością szkockiej whisky. Obecnie ten tradycyjny szkocki deser serwuje się w pucharkach lub szklankach.
Cranachan to jedno ze szkockich dań, których musicie spróbować!
Jak większość szkockich potraw cranachan to niezwykle prosta potrawa. Wykorzystane są w nim jednak tradycyjne szkockie produkty takie jak maliny, śmietana, płatki owsiane, miód i whisky. Przygotowując ten deser zadbajcie o składniki dobrej jakości. Świeże i słodkie maliny to podstawa. Użyjcie delikatnego, płynnego miodu np. wielokwiatowego, jeżeli jednak będziecie w Szkocji i uda się Wam kupić miód wrzosowy to gorąco polecam! W Polsce czywiście też można nabyć taki miód 🙂 A teraz najważniejsze – whisky! Do tego deseru najlepiej użyć szkockiej whisky single malt. Nie używajcie jakiegoś najtańszego, śmierdzącego whiskacza! Jeżeli nie jesteście fanami tego trunku, to możecie kupić niewielką buteleczkę, aby używać jej do celów kulinarnych. Do tego deseru najlepiej sprawdzą się delikatne, słodkie, owocowe whisky z rejonu Speyside np. Glenfiddich lub Highland np. Glenmorangie (obie powszechnie dostępne w Polsce), ja użyłam Dalwhinnie, bo akurat miałam otwartą 😉
Cranachan – jak zrobić szkocki deser
Składniki:
- 50g płatków owsianych
- 300g malin
- 300ml śmietany (double cream)
- 3 łyżki płynnego miodu (lub do smaku)
- 3 łyżki szkockiej whisky (lub do smaku)
Przygotowanie:
Płatki owsiane
Uprażyć na suchej patelni. Patelnię postawić na najmniejszym palniku, na minimalnym gazie i prażyć na niej płatki owsiane, co chwilę mieszając. Płatki prażyć przez kilka minut do czasu aż lekko zmienią kolor i zacznie się z nich wydobywać orzechowy zapach. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Maliny
Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Garść malin odłożyć do dekoracji.
Śmietana
Śmietanę przelać do większej miski i delikatnie ubić. Ubijać do momentu, aż zacznie gęstnieć i po wyjęciu mieszadła pozostają sztywne, ale miękkie wierzchołki. Do ubitej śmietany dodać połowę płatków owsianych, wlać miód i whisky. Delikatnie wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodać nieco więcej miodu, aby śmietana była wystarczająco słodka (weźcie pod uwagę, że maliny są kwaskowe) i/lub whisky, aby była wyczuwalna, ale żeby nie dominowała.
Cranachan przygotowanie
Deser należy układać warstwami w niedużej szklance lub pucharku. Na sam spód wsypać trochę płatków owsianych, dodać warstwę śmietany, następnie polać ją rozgniecionymi malinami, oprószyć płatkami, dodać kolejną warstwę śmietany, maliny i płatki. Wierzch udekorować całymi malinami i oprószyć płatkami owsianymi.
Deser można podawać od razu lub odstawić do lodówki, aby się schodził.
Jeżeli macie ochotę obejrzeć ten przepis ze szkockim akcentem, to polecam ten filmik!
Smacznego!
Cranachan szkocki deser
DrukujSkładniki
Czas czytania 4 min- 50g płatków owsianych
- 300g malin
- 300ml śmietany (double cream)
- 3 łyżki płynnego miodu (lub do smaku)
- 3 łyżki szkockiej whisky (lub do smaku)
Przygotowanie
Czas czytania 4 minPłatki owsiane
Uprażyć na suchej patelni. Patelnię postawić na najmniejszym palniku, na minimalnym gazie i prażyć na niej płatki owsiane, co chwilę mieszając. Płatki prażyć przez kilka minut do czasu aż lekko zmienią kolor i zacznie się z nich wydobywać orzechowy zapach. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Maliny
Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Garść malin odłożyć do dekoracji.
Śmietana
Śmietanę przelać do większej miski i delikatnie ubić. Ubijać do momentu, aż zacznie gęstnieć i po wyjęciu mieszadła pozostają sztywne, ale miękkie wierzchołki. Do ubitej śmietany dodać połowę płatków owsianych, wlać miód i whisky. Delikatnie wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodać nieco więcej miodu, aby śmietana była wystarczająco słodka (weźcie pod uwagę, że maliny są kwaskowe) i/lub whisky, aby była wyczuwalna, ale żeby nie dominowała.
Cranachan przygotowanie
Deser należy układać warstwami w niedużej szklance lub pucharku. Na sam spód wsypać trochę płatków owsianych, dodać warstwę śmietany, następnie polać ją rozgniecionymi malinami, oprószyć płatkami, dodać kolejną warstwę śmietany, maliny i płatki. Wierzch udekorować całymi malinami i oprószyć płatkami owsianymi.
Deser można podawać od razu lub odstawić do lodówki, aby się schodził.